Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Deklaracija o zajedničkoj borbi protiv nasilja

07.11.2019. 18:53


Na inicijativu Sveučilišne organizacije HSS-a Zadar, stranke koalicije Zadarski blok jučer su u prostorijama HSS-a Zadar potpisale Deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv nasilja.
– Mi smo Deklaraciju napravili kako bismo ponudili konkretne mjere borbe protiv nasilja i to u širem smislu. Naime, nasilje u Zadru došlo je i u nacionalne okvire te se Zadar sve češće spominje kao grad nasilja, u kojem se potencira nasilje. Ovo se nama, kao koaliciji na lokalnom nivou, čini kao kriva percepcija te smo sastavili ovaj dokument, rekao nam je Roko Tadin, predsjednik sveučilišne organizacije HSS-a.


Više vrsta nasilja
Pojasnio nam je kako se dokument bazira na nekoliko vrsta nasilja od kojih je istaknuo i strukturalno nasilje, a što je definirao kao vrstu nasilja koja označava nedovoljno i neefikasno djelovanje zajednice, koje rezultira neefikasnim sustavom borbe protiv nasilja.


»Ističemo da je zapošljavanje po političkom ključu jedan od glavnim problema i kočnica u razvoju našega društva, te stranke potpisnice jasno i nedvosmisleno osuđuju političko zapošljavanje
Roko Tadin




– Stranke potpisnice smatraju da je pasivnost vlasti da se nasilje prevenira i procesuira jedan od glavnih uzroka ove situacije u društvu te zahtijevamo jači angažman. Smatramo kako treba spriječiti zapošljavanje svih osuđivanih nasilnika u tijelima lokalne samouprave. Također lokalna zajednica mora razviti adekvatnu suradnju s državnim tijelima koja se bave ovom problematikom, kao i osiguravanje pomoći udrugama koje pomažu žrtvama nasilja, pojasnio je Tadin neke od stvari koje su unijeli u deklaraciju. Istaknuo je kako treba javno osuditi svako nasilje te da je miran i siguran život temelj svake građanske slobode. Dodao je kako bi vlasti nadležne za obrazovanje trebaju uložiti veći trud u programe sprječavanja nasilja tijekom obrazovanja. Također ističu potrebu osiguravanja određenih točaka u gradu, a koje su se pokazale kao mjesto na kojem često dolazi do nasilja npr. kolodvor, Branimirova obala…
– Borbu protiv nasilja treba adekvatno valorizirati te predlažemo nagradu za borbu protiv nasilja odnosno za promicanje miroljubivosti, rekao je Tadin dodavši kako smatraju da Grad može provesti ovakvu dodjelu nagrada.


Nedopustivo uvjerovanje slobode glasovanja
– Kao još jedan bitan segment smatramo političko i ekonomsko nasilje kojih smo se dotakli kako bismo pokazali jednu širinu te pojavu u gradu. Ma smatramo da bi trebalo osuditi svakoga tko s pozicije moći nastoji građane učiniti ekonomski ovisnima te ih tako ucijeniti na bilo koji način. Smatramo da je nedopustivo uvjetovanje slobode glasovanja, kao i da je potrebno transparentno upravljati gradskim financijama kako bi se otklonile bilo kakve mogućnosti ekonomskih pritisaka, a to se odnosi na sve stavke proračuna, a naročito na financiranje javnih medija.Također, stranke se zalažu za transparentne javne natječaje, te javnu objavu tih rezultata i to u svrhu sprječavanja ekonomsko-političkog nasilja u svrhu ucjena radnim mjestom. Ističemo da je zapošljavanje po političkom ključu jedan od glavnim problema i kočnica u razvoju našega društva, te stranke potpisnice jasno i nedvosmisleno osuđuju političko zapošljavanje, istaknuo je Tadin.
​Na pitanje znači li to da ukoliko oni dođu na vlast neće zaposliti »svoje« ljude na radna mjesta u gradskim tvrtkama i ustanovama rekao je kako se stranke potpisnice obavezuju da kada budu dionici vlasti da će zapošljavati putem javnog i transparentnog natječaja.