Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dokaz održivosti Dizajnerskog odjela kao platforme za novu zbirku

07.11.2019. 13:27


Povodom obilježavanja Dana grada Zadra i rođendana Narodnog muzeja Zadar, jučer je u Kneževoj palači otvorena izložba »Kostimografije iz predstave Alisa i bijeli zec«.
Ovaj izložbeno-edukacijski projekt, kako doznajemo od Marije Šarić- Ban, voditeljice Dizajnerskog studija i autorice projekta, realiziran je u suradnji s Narodnim muzejom Zadar i Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar, pedagoginje Lucije Sekule i etnologinje Jasenke Lulić- Štorić.
-Uz financijsku podršku Grada i Županije, pokrenuli smo edukativni projekt koji će trajati mjesec dana, i ova današnja izložba kostima dio je procesa koji se nastavlja nakon odigrane predstave »Alisa i bijeli zec« u produkciji Zadarskog plesnog anasmbla, objasnila je Šarić-Ban, nadodavši kako je na ovom projektu sudjeluje jako puno suradnika i institucija, s tim da je Narodni muzej glavni pokretač cijele priče.


Potreba stvaranja fundusa
Ideja o nastanku dizajnerskog studija koji se razvija u muzejsku djelatnost, nastala je zbog potrebe stvaranja fundusa iz kojeg bi kasnije nastale zbirke kostimografije i scenografije, ali i zbirke lutaka kojih ima u Zadru i s kojima se godinama radilo.
-Iz tog razloga i nastaje ovaj tematski edukacijski projekt kako bi se na neki način promovirala struka kostimografa, ali i da se publiku upozna sa procesom nastanka kazališne predstave iz likovnog prikaza, te da se pokaže što se sa kostimima događa kada kazališne predstave više nema i koliko su važni autorski rukopisi kostima, te ima li mjesta za njih u muzejima, naglasila je Šarić-Ban.
Prema riječima organizatora, kostimografija navedene predstave koja je oblikovana i izvedena u Dizajnerskom studiju u razvoju u Narodnom muzeju, dokaz je održivosti Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil, jer bi po njihovom mišljenju takav odjel mogućio razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području kostimografije, lutkarstva, ali i odijevanja i mode.
Uz izložbu, autorica je osmislila i likovne radionice zračnog kista koje će se održavati u razdoblju trajanja izložbe na temu priče »Alisa u zemlji čudesa«.


Radionice za djecu
U ovom projektu kroz 30 dana održavat će se radionice u suradnji sa profesoricom Irenom Marušić – Baković iz Škole za primijenjenu umjetnost koja svoje učenike vodi kroz proces rada te ćemo 21. studenog te likovne radove pridružiti ovoj izložbi na temu Alise, potvrdila je autorica izložbe. U suradnji s likovnom pedagoginjom Muzeja, Lucijom Sekulom održat će se i radionice za osnovnoškolce, ali i za male umjetnike vrtićkog uzrasta s kojima će se raditi kroz sliko-priče.
Pomalo neobičnu izložbu, bogatog sadržaja koju su posjetili brojni Zadrani, prigodnim riječima je otvorila Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport koja je istaknula:
-Posebno me raduje što je u ovom projektu vidljiv aspekt obrazovanja kroz radionice i tribine, i što je prisutna tematizacija nečeg novog što je došlo u Dizajnerski studio koji je pokrenula Maja, rekla je Bušić, nadodavši kako se nada da će lokalna zajednica na ovom zanimljivom i suvremenom planu a koji nije bio dugo tematiziran u konačnici profitirati.