Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Domovinski rat, ključan događaj u povijesti hrvatskog naroda

08.11.2019. 08:30


Pred samim je krajem sveobuhvatno obilježavanje vrijednog jubileja, 25. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije. Iz tiska je izašao Zbornik radova »Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu« sa znanstveno-stručnog skupa održanog u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, 26. rujna 2019., tijekom dvodnevnog, impresivnog obilježavanja jubileja ratne postrojbe čije je finale bila svečanost preimenovanja Domobranske ulice u Benkovcu u Ulicu 134. domobransku pukovnije, koja je popraćena fascinantnim letačkim programom Krila Oluje.
– Domovinski rat je ključan događaj u povijesti hrvatskog naroda. Domovinski rat bio je najveći hrvatski vojni uspjeh u povijesti te će njegove vrijednosti nadživjeti njihove sudionike. Tome može pridonijeti samo objektivno prikazivanje tih događaja, upravo onako kako ih prikazuju autori ovog zbornika, rekao je dr. sc. Josip Čerina, ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije.


Stručnjaci i svjedoci tog vremena
U organizaciji Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Zagreb te Grada Benkovca održan je znanstveno-stručni skup kojim se nastojalo okupiti stručnjake i svjedoke tog vremena koji se na razne načine i kroz različita područja profesionalnog i javnog djelovanja bave temama Domovinskog rata.
– Autori znanstvenih radova nastojali su istinito i objektivno približiti čitateljima ratno stanje na biogradsko-benkovačkom području tijekom Domovinskog rata. Autori memoarskih priloga, kao svjedoci vremena, potrudili su se realno prikazati ratnu stvarnost i biti jasni onima koji nemaju ratno iskustvo, kazao je Čerina, urednik i jedan od recenzenata zbornika.
Zbornik čiji su nakladnici Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Donat Zadar tiskan je na 186 stranica, formata 21 puta 31 centimetar, u nakladi od 300 primjeraka. Uime nakladnika se potpisuju dr. sc. Ante Nazor i prof. Vitomir Burčul. Pored Čerine recenzenti su dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Zlatko Begonja i dr. sc. Bernard Miočić. Za lekturu i korekturu je odgovorna Julija Barunčić Pletikosić, a za izradu zemljovida Marin Sabolović.


Sačuvati i osvijetliti doprinos branitelja
Zbornik ima pet tematskih cjelina: »Pripreme i tijek srpske pobune na benkovačkom području«, »Ratne postrojbe koje su branile biogradsko-stankovački kraj«, »Život na ratnom području«, »Ratna razaranja materijalnih i kulturnih dobara« te »Memorski prilozi i sjećanja hrvatskih branitelja«.
– Cilj skupa u Benkovcu, a potom i zbornika radova, je da se na temelju autentičnih svjedočanstava ratnih zapovjednika i arhivskog gradiva sačuva i osvijetli doprinos branitelja biogradsko-benkovačkog kraja u Domovinskom ratu, istaknuo je Čerina. Zbornik radova je, kaže on, dragocjeno svjedočanstvo i sadržajem se poklapa s dosad objavljenim knjigama s tematikom Domovinskog rata.
– Zbornik je istovremeno poziv i poticaj drugim autorima za pisanje o tim temama, kako bi se sačuvala istina i sjećanje na to razdoblje hrvatske povijesti kao i na hrvatske branitelje, naglasio je Čerina prigodom prestavljanja Zbornika radova.
U Domovinskom ratu stvoren je novi identitet moderne hrvatske nacije.
– Koristim prigodu uime Organizacijskog odbora da još jednom čestitatam svim pripadnicama i pripadnicima 134. domobranske pukovnije 25. obljetnicu i zahvalim se hrvatskim braniteljima koji su dali život za obranu domovine te se sjetiti i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinos u Domovinskom ratu, poručio je Josip Čerina.




Brojni autori priloga
Predgovor, koji je preveden i na engleski jezik, napisao je urednik Čerina. U Zborniku su obrađene brojne teme koje su obilježile ratna događanja čiji su autori: Luka Knez, dr. sc. Marica Mamut, dr. sc. Ivan Radoš, Borislav Mamut, Radojko Baković, Denis Brzić, dr. sc. Mirko Đinđić, Darko Banić, Darko Duhović, generali Mladen Fuzul i Blaž Beretin, dr. sc. Josip Čerina, Ana Jakić, Stjepan Paukovac, Tomislav Šulj, dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, Neda Kulenović Ocelić, dr. sc. Igor Kulenović i Šime Vrkić.
Memorske priloge i sjećanja hrvatskih branitelja pisali su: Ane Bačić, Radoslav Bobanović, Milan Brkljača, Ivan Čerina, Rajko Rakić, Vinko Rogić, Mile Rončević i Željko Ušljebrka. U Zborniku je tiskan i program dvodnevnog znanstvenog-stručnog skupa u Benkovcu te odbori za pripremu i organizaciju skupa.