Filipjanci dobili besplatno mjesto za odvojeni komunalni otpad

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Reciklažno dvorište vrijedno 5,5 milijuna kuna
Projekt je vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, a Općina ga je sufinancirala s oko 2,7 milijuna. EU je iz Kohezijskog fonda bespovratno dodijelila 2.451.917,88 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo sa 302.883,98 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 58.125 kuna, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov
Velimir BRKIĆ
Reciklažno dvorište Iznad bora, kilometar od Jadranske magistrale..

Na lokaciji iznad tzv. Banovih bora, 1.100 metara Jadranske magistrale u Sv. Filip i Jakovu na površini od 3.025 metara četvornih, jučer je otvoreno moderno reciklažno dvorište. Projekt je trajao nešto više od godinu dana, a istim će upravljati komunalno poduzeće Čistoća d.o.o. Zadar s ciljem što boljeg upravljanja otpadom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

- Građani već od danas mogu bez naknade i neograničeno u reciklažnom dvorištu predati odvojeni komunalni otpad. A što se tiče glomaznog otpada u količini do dva metra kubičnih, korisnici mogu nazvati službu Čistoće i zatražiti odvoz glomaznog, ali ga mogu i sami dovesti u reciklažno dvorište, rekao je Damir Jordan iz zadarske Čistoće, zahvalivši se Općini što je prepoznala važnost ove problematike te što je za primjer uložila napore i izgradila ovo reciklažno dvorište.

Projekt »Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Općine Sveti Filip i Jakov« je ukupne vrijednosti 2.967.554,78 kuna.

- Sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Kohezijskog fonda, a ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi 2.451.917,88 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo je sa 302.883,98 kuna, a Općina Sv. Filip i Jakov s 212.752, 92 kuna, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik.

Povećanje kvalitete života

- Međutim, da bi se saniralo odlagalište, pripremio teren, prilazna cesta, priključila struja te izgradilo i opremilo ovako moderno reciklažno dvorište bilo je potrebno uložiti oko 5,5 milijuna kuna od čeka je Općina sufinancirala s oko 2,7 milijuna kuna ili gotovo s 50 posto uloženih sredstava, obznanio je Pelicarić dodavši kako je a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 58.125 kuna financirao projektnu dokumentaciju.

Pritom dodaje kako će reciklažno dvorište pridonijeti povećanju stope recikliranja i zaštite okoliša te prvenstveno povećanju kvalitete života svih žitelja na općinskom području.

- Odvajanje otpada postaje jedna od najvažnijih tema svakodnevnice. U odvajanju otpada trebaju sudjelovati svi općinski žitelji i vikendaši, od djece do umirovljenika, samo tako možemo uspjeti. Sad imamo reciklažno dvorište po svim EU standardima, odlaganje odvojenog otpada je sasvim besplatno te na građane apeliram da otpad ne bacaju u prirodu, poručio je Pelicarić.

Vrtićka djeca, učenici, svećenik, općinari, gosti

Da bi to ostvarili, kaže Šime Mršić, zamjenik župana, potrebno je sustavno raditi na edukaciji stanovništva o važnosti učinkovitog i odgovornog gospodarenja otpadom, i to od najranije dobi.

- U našoj županiji imamo oko 200 divljih odlagališta koje treba sanirati, a postotak recikliranja povećati barem na 50 posto. Izgradnjom Centra za gospodarenjem otpadom Biljanje Donje sanirat će se sva službena odlagališta te će se na taj način konačno riješiti problem zbrinjavanja otpada na suvremen i kvalitetan način, zaključio je Šime Mršić.

Prigodni program priredila su djeca iz Dječjeg vrtića Cvit i učenici OŠ Sv. Filip i Jakov. Obred blagoslova predvodio je don Marijo Matak, župnik Sv. Filip i Jakova i Sikova.

Osim navedenih nazočili su i Josipa Mrkić, zamjenica načelnika, Marin Colić, direktor Komunalca, Petar Strmota, načelnik policijske postaje Biograd na Moru, Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana, Mirjana Zalović, ravnateljica DV Cvit, Jelena Jelić iz Komunalca, općinari, vijećnici, komunalci i brojni drugi.

Besplatno odlaganje otpada u reciklažno dvorište

Umjesto da se baca po šumarcima i da se divlje deponije stvaraju nadomak naselja i prvih kuća otpad koji se besplatno može odložiti u reciklažno dvorište je: papir, karton, plastika, metalna ambalaža, stiropor, stare baterije, stakleni ambalažni otpad, ravno staklo, PET - boce, PE - folija, limenke, stari lijekovi, otpadne gume bez naplatka (do 4 komada), metalni glomazni otpad (električna i elektronička oprema), elektronički otpad, glomazni otpad, drveni otpad, tekstil, odjeća, akumulatore, fluorescentne cijevi, zeleni otpad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)