Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NEPODMIRENI DUGOVI ZA ZAŠTITU BILJA

07.11.2019. 13:15


Na hektar voćnjaka triba šest kvintala gnojiva


Većina uljara u Zadarskoj županiji preradu maslina privodi kraju. Nikada kraća i lošija berba maslina. U prosječnim maslinarskim godinama, a da ne spominjem one izuzetne berba maslina tek bi se zahuktala nakon Dušnog dana, a ove godine sve će biti riješeno do sredine studenog.


   Kolika će biti cijena maslinovog ulja ono je što zanima ljubitelje ovog božanskog proizvoda Mediterana. Trenutačno maslinovo ulje iz prošlogodišnje berbe na kućnom pragu bez deklaracije prodaje se od 80 do 100 kuna. Godina je duga, a ulja malo pa valja pričekati. Valja pričekati i prve zvanične rezultate kemijskih i organoleptičkih analiza ovogodišnjih ulja da se vidi kolika je stvarna šteta ne samo u prirodu ploda, već i u kvaliteti ulja počinila maslinova muha.




    Kao što rekoh godina je duga i o ovogodišnjem maslinovom ulju još će se mnogo toga reći i napisati. 


Zaštita i gnojiba u maslinicima 


Iako je berba maslina završila posla u masliniku ovih dana ima na pretek. Oni koji nisu obavili zaštitu maslina protiv bolesti Paunovo oko to trebaju obaviti što hitnije. Vlažno i toplo vrijeme pogoduje razvoju ove opake bolesti maslina koja se manifestira masovnim opadanjem lišća u proljeće. Skrećem pažnju maslinarima da primjena pripravaka na bazi bakra je ograničena na 3 kilograma po hektaru godišnje pa bi bilo korisno rabiti pripravak na bazi Strobilurina.


      Naravno uz zaštitu potrebno je obaviti zimsku gnojidbu kako s mineralnim tako i organskim gnojivima, kao i obradu tla u maslinicima. Ali tu s poslovima nismo gotovi.


Odstranjivanje vodopija


     Obilje kiše i vlage uz smanjeni urod imali su za posljedicu iznimno velik porast mladica. Ne samo da su narasle mladice plodnih i vegetativnih grana, već su buknule vodopije koje su iznimno dugačke i debele. One bi mogle biti problem tijekom zime u periodu olujnih bura. Naročito bi se mogao javiti problem na dubokim tlima i kod sorata maslina koje se plitko ukorjenjuju.


 Naime, zbog velikog volumena krošnje pod olujnim udarima bure moglo bi doći do povaljivanja stabala maslina. Preporuka je da se tijekom zimskih mjeseci obavi odstranjivanje vodopija i svih izrođenih grana. S rezidbom na rod treba pričekati proljeće i početak vegetacije maslina.


Treba poorati vinograde i voćnjake


     Vižitajući ovih dana ravnokotarski prostor uvjerili smo se da poljoprivrednih radova ne manjka. Tlo je idealno vlažno i treba požuriti s oranjem. Prvenstveno treba poorati vinograde i voćnjake. Naravno pred oranje treba obaviti osnovnu gnojidbu. 


-Smanjiti ću količinu gnojiva u voćnjaku jer malo je ostalo od ljetošnje prodaje.


 Urod voća, pogotovo trešanja   bili su loši, a pogledajte kvintal gnojiva za osnovnu gnojidbu košta više od 600 kuna. Za hektar treba najmanje 6 kvintala pa ti vidi koliko je to novaca žali se jedan ravnokotarski voćari nastavlja: –  Treba dodati nešto i stajskog gnoja, ali tu me spašava što držim krave pa imam gnojivo iz vlastite proizvodnje, a kako će oni koji moraju sve kupiti. Mnogi moji kolege uzimali su sredstva za zaštitu bilja i ostali repromaterijal na dug. Dug su uredno podmirivali na kraju sezone. Zadovolji oni, zadovoljan trgovac, ali ove godine breskva i pomidori podbacili, a grožđa niti za vlastite potrebe, a kamoli za prodaju. Dug je ostao i kako ga podmiriti pitanje je koje brine brojne proizvođače.


Paprika je nepobrana  


 Nisu samo zaposleni voćari i vinogradari. Ratari završavaju sjetvu ječma i pšenice. Staro je pravilo da žito valja posijati do svetog Luke. Posljednjih godina što zbog najezde španjolskih vrabaca, što zbog drugih proizvodnji žitarice su gotovo napustile ravnokotarske oranice. Ove jeseni polako, ali sigurno se vraćaju.


     Povrćari nikako da završe ljetnu proizvodnju. U nekim drugim godinama za normalna vremena pomidori i paprika su se brali do prvih mrazeva. Ove jeseni iznimno toplo vrijeme omogućava rast i razvoj ljetnog povrća. 


-Imam u polju gotovo dvije tone paprike i ukoliko potraje ovakvo vrijeme mogle bi se najveće količine pobrati. To sada je ekstra profit, govori u šali Sanja iz Kožlovca. Ljeto je po proizvodnji bilo tanko, a prodaja još tanja žale se povrćari. 


Treba se okrenuti zimskoj proizvodnji. 


Izlaz u zimskoj proizvodnji    


To je shvatio naš seljak i ovih dana sadi zimsku salatu, endiviju, a započela je sadnja luka i kapule. Treba posijati bob, a vrijeme je za sjetvu matovilca i sličnih povrtnih kultura.


     Netko će reći ne isplati se proizvoditi, ali kako živjeti bez proizvodnje. Kum Ante iz Suhovara ima životnu devizu da čovjek na selu nikada ne može biti gladan i bez novaca.


 Ako trenutačno nemaš u vlastitom dvorištu ili na vlastitoj njivi nešto za ubrati i prodati prošećeš poljem, sakupiš desetak kilograma puževa, u proljeće ubereš šparogu, ljeti smilje, a sada žutenicu i sve ono što raste samoniklo. To je roba koja se traži još uvijek i dobro prodaje. Naravno od toga se nećeš obogatiti, ali ćeš preživjeti i čekati bolje dane kada prispiju za prodaju vlastiti proizvodi. Dali je kum Ante u pravu prosudite sami.


 


Ličinka muhe u otpalim maslinama


Brojni su upiti maslinara dali otpale plodove maslina zaražene ličinkom maslinove muhe sakupljati i uklanjati iz maslinika da se spriječiti zaraza u narednoj godini.


       Maslinova muha kao kukuljica prezimljuje u tlu ili kao ličinka u otpalom plodu masline. Koliki će biti napad u slijedećoj godini prvenstveno ovisi o klimatskim prilikama u vrijeme njenog pojavljivanja, a to je na našem području početak srpnja. Ukoliko u to doba vladaju visoke temperature i suho vrijeme napad maslinove muhe biti će vrlo slab ili će izostati. Najveće štete ove godine prouzročila je druga, odnosno treća generacija maslinove muhe u vrijeme šarke masline. Da se to spriječi treba obaviti pravovremenu zaštitu u kritičnom periodu. Tako bez obzira dali se otpali plodovi zaraženi ličinkom maslinove muhe ovih dana sakupljaju ili ne u slijedećoj godini napad će ovisiti o klimatskim prilikama tijekom rasta i razvoja muhe.


Zaštita koštićavog voća


Vrijeme je za zimsku zaštitu koštičavog voća protiv bolesti bakterioza. Prskanje s pripravcima na bazi bakra treba obaviti u dva navrata. Prvi puta kada otpadne 50 posto lišća, a drugi puta kada otpadne 90 posto lišća sa stabala.