Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani navalili na cjepivo

07.11.2019. 18:45


Odaziv Zadrana na cijepljenje protiv gripe, koje je u hrvatskim ordinacijama obiteljske medicine i zavodima za javno zdravstvo započelo protekle srijede, 6. studenoga, jako je dobar. Kako doznajemo u zadarskim ordinacijama obiteljske medicine, odaziv u prva dva dana cijepljenja još je bolji nego lani, što znači da sve više građana prepoznaje važnost cijepljenja koje je jedina učinkovita zaštita protive ove sezonske virusne bolesti koja može izazvati teške posljedice, pa čak i smrtni ishod.


Odaziv još bolji nego lani
– Cijepljenje ide odlično, pacijenti čekaju u redu već od prvoga dana cijepljenja, s time da za sada cijepimo isključivo osobe kojima se to preporučuje, odnosno one kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatno cjepivo, doznajemo u ordinaciji opće medicine dr. Irene Carić – Skoblar.
I u ordinaciji obiteljske medicine dr. Bernarde Kaurloto navode kako je odaziv još bolji nego lani, te kako će tijekom prosinca cijepiti građane koji pripadaju kategoriji osoba koje bi se trebale cijepiti, a tek koncem ovoga mjeseca na temelju odaziva na cijepljenje i interesa za cjepivom procijeniti mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju ovim kategorijama.
U zadarskim ordinacijama doznajemo još da su se cijepljenju među prvima odazvale starije osobe koje se i inače redovito cijepe svake godine, kao i stariji kronični bolesnici, no da ima i mlađih osoba koje pripadaju skupini onih koje bi, prema preporuci HZJZ-a, trebale primiti cjepivo.


Prvi put nabavljeno četverovalentno cjepivo
Tako su među građanima koji se mogu cijepiti besplatno, podsjetimo, sve osobe starije od 65 godina, kao i oboljeli od kroničnih bolesti koje nose povećani rizik od nastanka komplikacija od gripe, pri čemu se misli na srčane, plućne, bubrežne bolesnike, te na dijabetičare i transplantirane osobe, kao i na zdravstvene radnike.
Osobe kojima se cijepljenje preporuča su trudnice, štićenici domova za starije osobe, te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i djelatnici domova za starije osobe, te institucija za njegu kroničnih bolesnika.
Ove je godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao 360.000 doza cjepiva, što je deset posto više nego lani, dok je za područje Zadarske županije naručeno 12.000 doza. Također, ove je godine prvi put nabavljeno četverovalentno cjepivo koje sadržava četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B, što znači da cjepivo povećava šanse za zaštitu od gripe. 
Gripa se, navedimo još, kao i svake godine očekuje tijekom prosinca, s vrhuncem oko Božića i iza Nove godine, a trajat će, procjenjuje se, kao i obično do Uskrsa.