Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA LIGA David bez praćke na motiviranog Golijata s novim trenerom

07.11.2020. 11:21


Malo domaće prvenstvo, malo regionalne obveze. Takav ritam već preko mjesec dana drže košarkaši Zadra koji u jednom natjecanju vedre, a oblače u mnogo važnijoj i zahtjevnijoj ABA ligi. Stoga je nakon vedrijeg epiloga na gostovanju kod Furnira u četvrtak koji je doduše tek slomljen u drugom poluvremenu pred igračima Veljka Mršića jedna od mnogih nemogućih misija koje ih očekuju ove sezone u regionalnom natjecanju. Večeras u 21 sat u beogradskoj dvorani Ranko Žeravica suprostavit će se Partizanu koji će posebno biti našpanan.


Debi Filipovskog
Naime, baš pred Zadar ‘crno-beli’ su promijenili trenera pa tako na njihovoj klupi više ne sjedi Vlado Šćepanović već novoustoličeni Sašo Filipovski i sigurno će taj jedan pozitivan šok podignuti borbenu gotovost u redovima Beograđana na najvišu razinu. Inače uspoređivati ova dva večerašnja takmaca je potpuno nezahvalno, moglo bi se kazati da ono što Zadar predstavlja većini protivnika u HT Premijer ligi poput Furnira i Hermes Analitice s kojima su se nedavno susreli, u ABA ligi se pretvaraju u regionalne Furnire i Hermese kad se s druge strane nalaze košarkaški giganti poput Partizana. Klasična borba Davida i Golijata u koju Zadrani ulaze s malo šansi, a ono što sigurno žalosti zadarske navijače je da su u dosadašnjem dijelu sezone njihovi ljubimci potvrdili da imaju i jako lošu ‘praćku’. Vanjski šut je rak rana momčadi s Višnjika ne samo u regionalnim okvirima već i u domaćim ogledima, a najsvježiji primjer je onaj iz Dubrave gdje su gađali tricu 3-29, znači s malo više od 10 posto preciznosti. Stoga priča o Davidu koji je imao veliko srce, hrabrost, ali i preciznu praćku, u ovom slučaju nikako ne drži vodu. Iako bi i potpisnik ovog teksta volio biti demantiran barem jednom dobrom, solidnom, šuterskom izvedbom takav scenarij je teško za očekivati posebno u utakmici u kojoj će sve ovisiti o raspoloženju protivnika koji i nije dobro krenuo u sezonu. Doživio je Partizan čak tri poraza u pet regionalnih kola, od Borca, Budućnosti i Igokee, i zato više nemaju pravo na krivi korak ako misle konkurirati za doigravanje.


Teški izazov
Koliko u cijeloj toj priči svoj motiv vide na Višnjiku teško je razlučiti jer je dojam da ni oni nisu svjesni koliko je zapravo nedostataka u igri, kreiranju rostera i na kraju krajeva u vođenju samih utakmica. Porazi od Krke i Splita u Krešinom domu potvrdili su sumnje da mnogo toga ne štima u zadarskoj svlačionici, ali ne valja se puno ni osvrtati za prošlim vremenima već pokušati od onog što slijedi stvoriti nekakvu korist. U tom smjeru se kreću razmišljanja Veljka Mršića koji je svjestan da Zadar večeras u Beogradu teško može do bodova, no može se barem predstaviti u dobrom svjetlu.
– Partizan je momčad koja je sastavljena kako bi se vratila u Euroligu, imaju velike ambicije. Slabo su otvorili sezonu, na jednoj su pobjedi više od nas ove sezone. Idemo odigrati dobru utakmicu, prije svega moramo biti dobri u obrani i vidjeti koliko se možemo nositi s jednom takvom ekipom kao što je Partizan. Imali su promjenu trenera te će njihovi igrači sigurno imati veliki motiv kako bi se pokazali u što boljem svjetlu. Mislim da možemo odigrati dobru utakmicu i to očekujem – najavio je gostovanje u Beogradu trener Veljko Mršić, a na terenu će igrače predvoditi kapetan Dominik Mavra koji vjeruje da Zadar može biti puno bolji nego što je bio dosad, no teško je očekivati da će se saldo pobjeda povisiti nakon večerašnjeg dvoboja s Partizanom.
– Ovo je utakmica koja će biti izrazito teška i izazovna za nas. Mislim da moramo dati sve od sebe, moramo biti bolji nego što smo bili i treba vjerovati da možemo nešto napraviti. Ne idemo se tamo predati – istaknuo je Mavra pred 6. kolo regionalne lige.




Sonik u nedjelju u 18 sati ugošćuje Goricu
Uz Zadar koji će na parket večeras, radni vikend imat će i košarkaši Sonik Puntamike. Nakon visokog poraza kod Cibone u nedjelju im slijedi još jedan težak ispit u HT Premijer ligi, u Jazinama protiv Gorice u sklopu 9. kola. Gosti su nakon podužeg vremena provedenog u samoizolaciji obilježili povratak na terene visokom pobjedom nad Škrljevom i veliki su favoriti u Jazinama. Momčad Josipa Sesara svladala je Zadar na otvaranju prvenstva te su uz njih i Cibonu jedini doživjeli jedan poraz i sigurno će se naći na kraju u najbolja četiri. Ipak, Puntamičani su sa skalpom nad Splitom dokazali da mogu i s najjačima u ligi iako su i oni upali u probleme s ozljedama i samoizolacijama u zadnje vrijeme. Kako god, u nedjelju u 18 sati imat će igrači Hrvoja Vlašića priliku pokazati da četiri dosadašnje pobjede nisu bile slučajne, i tko zna, možda iznenade još jednog favorita u svojim Jazinama.


»Idemo odigrati dobru utakmicu, prije svega moramo biti dobri u obrani i vidjeti koliko se možemo nositi s jednom takvom ekipom kao što je Partizan. Imali su promjenu trenera, te će njihovi igrači sigurno imati veliki motiv kako bi se pokazali u što boljem svjetlu
Veljko Mršić