Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ARCA ADRIATICA Meštar Kušo obnovio 51-godišnji kaić, obnavlja i 70-godišnju gajetu

07.11.2020. 10:38


TKON – U sklopu projekta Arca Adriatica, iz radnog paketa »Turistička infrastruktura i zajednički turistički proizvod«, Općina Tkon obnavlja i dvije tradicionalne brodice, kaić i gajeta. Meštar Stanislav Kuštera – Kušo iz Ugrinića je već tijekom lipnja 2020. godine u potpunosti obnovio kaić koji datira iz 1969. godine, dužine 4,10 metara i nazvao ga Mateus.
– Mateus je ovo ljeto na manifestaciji Đir po konalu pobijedio u kategoriji »Kaić na trevu«, kazala je voditeljica projekta Bruna Vojvodić, viša stručna savjetnica u Općini Tkon.
Gajeta iz 1940. godine, dužine 7 metara, se još obnavlja, pošto se radi i o kompliciranijim zahvatima.


Rebra, kolumba, oplata
– Potrebno je zamijeniti sva rebra, kolumbu, oplatu, no meštar vrijedno radi koristeći tradicionalne metode, baš kako je i projektom predviđeno, naglasila je Vojvodić.
Sve što meštar Kušo radi, osim video-dokumentiranja za koje je zadužen Tihomir Benčić – Benđo iz Tkona, prati i skupina profesora Fakulteta elektrotehnike, strojarstava i brodogradnje iz Splita, Katedra za brodogradnju na čelu s prof. dr. sc. Brankom Blagojevićem te dr.sc. Boris Ljubenkov, dr.sc. Josip Bašić i Martina Bašić.
– Predstavnici FESB-a zaduženi su za izradu Studije tehničkog opisa, tehničkog snimanja i izrade nacrta tradicijskih brodica koje se obnavljaju u sklopu EU projekta Arca Adriatica – kaića i gajete, a koja ostaje u trajnom nasljeđu kako bi budući naraštaji imali uvid u tradicionalnu metodologiju izrade ovih brodica, objašnjava Vojvodić.


Drveni brodovi »okupirali« Tkon
Zahvaljujući EU projektu Arca Adriatica, koji je usmjeren na očuvanje, valorizaciju i razvoj pomorske baštine Jadranskog mora, Općina Tkon (Tkon, Ugrinić) na otoku Pašmanu je još od proljeća u znaku drvenih brodova i brodograditelja drvenih brodova iz Tkona, otoka Pašmana i Hrvatske.
Sve je »začinjeno« morsko-brodarskim spektaklom, 9. Điru po konalu u Ugriniću – regatom tradicijskim drvenih brodova, leutima, kaićima i gajetama na oštro/latinsko jedro i trevu.
– U sklopu sedmodnevne interaktivne radionice »Ajmo se voziti, načinimo kaić!« koju je vodio meštar Vojko Bobić iz Tkona, biogradski policajac, 16 mladih kalafata u dobi od 10 do 14 godina izgradili su drveni kaić Mali Kun dug 2,85 metara koji su porinuli u more i zaplovili Pašmanskim kanalom. Mali kalafati su, po uputi svoga meštra Vojka, koji je ipak morao dati malo više ruke, izradili kaić koji po svojim ugrađenim elementima predstavlja cijelo bogatstvo tradicijskih brodova na području Općine Tkon, ispričala nam je Bruna Vojvodić.
U Škraping centru je otvorena i izložba »Tradicionalni drveni brodovi hrvatskog Jadrana » čiji je autor 70-godišnji meštar Ivan Uroda z Škvera Uroda na biogradskoj Bošani.
– Riječ je o drvenim maketama koje je meštar Uroda radio za vrijeme duge plovidbe, od kada je 1986. godine bio na dužnosti kapetana duge plovidbe. Makete su u omjeru 1:20, precizna je Vojvodić, dodajući kako su majstor gradnje brodova i njegov sin Boško Uroda izložili i tradicionalne modele guca, gajete, batele, ali i primjerke vlastitog dizajna broda Mali Niko te Penzioner.