Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kritika društva i opsesije novcem

07.11.2020. 13:31


Zadrani su u četvrtak navečer imali priliku uživati u premijeri predstave »Hanibal Podzemni« koja ironizira društvo, politiku, suludu birokraciju, čak i »novo normalno«. Cijela je predstava protkana gogoljevskim humorom, tzv. smijehom kroz suze te se ismijavaju se bračni odnosi, ljudske mane među kojima se ističe pohlepa koja se prikazuje, između ostalog, žaljenjem što nisu tražili još više novca kada su imali priliku.
Predstava započinje realnim prikazom sobice jednog glazbenika u koju iz podzemlja dolazi Hanibal kako bi dao – novac. Novac je pokretač dramskih sukoba, a sva problematika društva može se sažeti u jednu zvučnu rečenicu koju izgovara neobični Hanibal: »Do sada smo dali samo nekima, zato, ako si primjetio, jedni imaju – drugi nemaju«.


Kritika društva
– Kritiziramo društvo i opsesiju novcem, na kraju ćemo imati te papire, a nećemo imati što jesti. Žalosno je što nas vodi materijalno i što jedna skupina ima ogromno bogatstvo, drugi žive u teškom siromaštvu, a srednji sloj nestaje. Naprimjer, sjećam se kako sam, dok sam bio mladić, čitao Alana Forda i smijao se tim forama, plaža za bogate i to, ali na kraju, to je to – događa nam se Alan Ford, slikovito se osvrnuo na tematiku glumac Alen Liverić koji tumači naslovnog lika.
Drugi dio predstave uvodi nas u mistični podzemni svijet koji je također prožet elementima humora, spajaju se strava i tipične ljudske osobine s ciljem poticanja publike na promišljanje o istinskim životnim vrijednostima.
Sve su scene popraćene prigodnim i snažnim kako zvučnim, tako i scenskim efektima.
– Kad sam bio odlučio da ću se baviti glumom, prvi razlog je bila mogućnost da mogu biti kameleon, da se mogu mijenjati i sad mi je to uspjelo, kazao je Liverić o svojim trima ulogama u predstavi koje su bile u potpunosti različite dodajući kako mu to nije teško ostvariti.


«Domaća« atmosfera
Premda u manjem broju zbog epidemioloških mjera i preporuka, publika je izvrsno reagirala, teatrom se širio smijeh i vladala je »domaća« atmosfera.
– Jučer su bile dobre reakcije, danas ćemo još vidjeti. Ja sam zadovoljan, zadovoljan sam glumcima, izvedbom, svim. Bilo bi mi draže da nije bilo ograničenja, da je moglo doći više ljudi, ali sad je tako kako jest, kazao je redatelj Matjaž Latin o izvedbi o doba korone.
Iznimno je neizvjesno i u umjetnosti, ali glumci su sretni kada mogu ostvariti dobru međusobnu suradnju i prenijeti publici snažnu i ohrabrujuću poruku.
– Sve je prošlo u najboljem redu, do zadnjeg smo mislili hoće li nas ove mjere uhvatiti, ali Bog prati hrabre. Nadam se da će Matjaž što češće dolaziti, čast nam je i zadovoljstvo. Divan redatelj, divan ansambl i krasna poruka, izjavila je glumica Žana Bumber.
Redatelj predstave je Matjaž Latin, a autor bugarski dramatičar Hristo Bojčev. Matjaž Latin već je ostvario izniman kontakt sa zadarskom publikom. Naime, prva njegova suradnja s HNK Zadar bila je uspješna i nagrađena predstava Ostavljam te (2016.) nakon koje slijedi režija predstave Tarzan u kazališnoj sezoni 2018./2019.
– Matjaž ima sjajnu imaginaciju i vrlo dobro radi s glumcima, sve se lijepo poklopilo, stvarno moram biti zadovoljan, rekao je glumac Ivica Jončić.
Scenografiju potpisuje Ljerka Hribar, kostimografiju Marija Šarić Ban, glazbu Ivan Ivić, a oblikovanje svjetla Frane Papić. Za autorske zvučne efekte zadužen je Alen Liverić, inspicijent je Mimi Zadarski, a fotograf predstave je Željko Karavida K&K.
Uloge tumače sjajni Alen Liverić, Ivan Jončić, Ivan Ožegović, Žana Bumber i Petra Tunjić.
– Tema je jako aktualna, a nadam se da će se na sceni prepoznati naše zajedništvo, rekla je mlada i perspektivna glumica Petra Tunjić s kojom je suglasan i glumac Ivica Jončić.




Novac pokretač
Novac je pokretač dramskih sukoba, a sva problematika društva može se sažeti u jednu zvučnu rečenicu koju izgovara neobični Hanibal: »Do sada smo dali samo nekima, zato, ako si primjetio, jedni imaju – drugi nemaju«.