Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MATO STANKOVIĆ: Moramo odigrati kao da druge utakmice u Brnu neće biti

07.11.2020. 13:06


Danas će s početkom u 19 sati futsal reprezentacja Hrvatske u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjik odigrati prvu od dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo sa Češkom. Uzvrat se igra u češkom Brnu tri dana kasnije, točnije 10. studenoga. Izabranici izbornika Mate Stankovića već se tjedan dana nalaze u Zadru gdje se pripremaju za ovaj dvoboj koji bi trebao biti prvi korak prema najećoj svjetskoj smotri koja se sljedeće godine u rujnu održava u Litvi. Podsjetimo, Hrvatska će se s Češkom boriti za jedno od preostala dva europska mjesta na svjetskoj smotri u Litvi, a doigravanje je osigurala osvajanjem drugog mjesta na kvalifikacijskom turniru skupine C Elitnog kola u Osijeku zahvaljujući pobjedama nad Azerbajdžanom (2:0) i Slovačkom (3:2), uz poraz od Rusije (3:4) koja je ostvarila izravan plasman. Češka je bila drugoplasirana momčad skupine D, pobijedivši Sloveniju (3:1) i Rumunjsku (4:0), uz poraz od prvoplasiranog Kazahstana (2:5). Drugi par europskog doigravanja čine Srbija i Finska, a nastup na Svjetskom prvenstvu uz domaćina Litvu, izborili su Portugal, Španjolska, Rusija i Kazahstan.


Izostanci
Dan prije dvoboja s Češkom razgovarali smo s izbornikom Matom Stankovićem kojeg smo priupitali kako su protekle pripreme u Zadru. Također smo ga priupitali jesu li svi ostali zdravi i neozlijeđeni te je li zadovoljan kako su igrači reagirali i kakva je atmosfera uoči dvoboja s Češkom?
– Krenuli smo u pripreme sa dosta problema. Od 25 prijavljenih igraca devet ih je bilo pozitivno na testiranju prije okupljanja. Osim njih imali smo pozitivne i trenera golmana i liječnika reprezentacije. Da nisu imali pozitivne testove s nama bi svakako bili Perišić, Bajrušović, Jurlina i Martinac. Da vam ne spominjem od prije pozitivne i one koji su došli kasnije na pripreme iz samoizolacije. Opcenito gledano ovo je neko čudno vrijeme pogotovo za sport. Pripremali smo se najbolje što smo mogli. Najviše smo radili na analizi protivnika i otklanjanju nekih naših nedostataka. Atmosfera u momčadi mi se čini jako dobra, pogotovo kada smo danas (op.a jučer) saznali da smo na drugom testiranju svi negativni. Nažalost, danas je to postao jedan od odlučujucih faktora u sportu, dio koji radi prevagu umjesto kvalitete.
Što bi moglo odlučiti u ove dvije utakmice s Česima i kakvo je vaše mišljenje o njihovoj reprezentraciji u odnosu na našu?


Motiviranost i poniznost
– Bit će to utakmice suparnika približno iste kvalitete. Smatram da smo mi malo individualno bolji, a oni prednjače kao kolektiv. Česi imaju više podjednako kvalitetnih igraca. Brzi su, agresivni, a kontranapadi i prekidi su im glavno oružje. Ne riskiraju puno u igri i dosta su shematizirana ekipa. Čekaju nas dvije izjednačene utakmice u kojima bi mogla odlučiti trenutačna inspiracija pojedinca, golmani, njegovo »veličanstvo« motiv i naravno sreća. Puno je tu faktora koji bi mogli donijeti prevagu na jednu ili na drugu stranu. Naravno, nadam se i vjerujem, ipak na našu.
Kakav je Zadar i ŠC Višnjik bio domaćin ovih priprema i koji bi vas rezultat zadovoljio u ovom prvom dvoboju?
– Zadar po meni ima najljepšu i najfunkcionalniju dvoranu u rvatskoj i to samo po sebi govori o uvjetima za rad koji su jednostavno fantastični. Jako je teško reći kakav bi me rezultat zadovoljio. Mislim da treba odigrati utakmicu kao da druge u Českoj neće biti. Svi igrači moraju biti na gornjoj granici svojih mogućnosti, motivirani i ponizni. Takav pristup bi nam sigurno donio rezultat s kojim bi bilo lakše putovali u Brno – kazao je na kraju razgovora hrvatski izbornik.




»Smatram da smo mi malo individualno bolji, a oni prednjače kao kolektiv. Čekaju nas dvije izjednačene utakmice u kojima bi mogla odlučiti trenutačna inspiracija pojedinca, golmani, njegovo »veličanstvo« motiv i naravno sreća
Mato Stanković