POMOĆ U KUĆI Druga faza programa »Zaželi« vrijedna 457 tisuća kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Nastavak brige za stare i nemoćne u filipjanskoj Općini
»Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II« uključuje zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje, tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici sa sustavom 5 plus 1, pet radnica za pomoć u kući i jedan koordinator. Za prvu fazu je odobreno 917.952,42 kuna, dok druga faza iznosi 457.100,00 kuna, ukupno 1.375.052,42 kuna plus Općina oko 150.000.00 kuna, rekao je Darko Mikas, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov
Velimir BRKIĆ
Ekipa zaslužna za projekt Zaželi

Općina Sv. Filip i Jakov prva je od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je prije dvije godine uspješno odobren i financiran projekt »Zaželi«, za koji je dobila 917.952,42 kuna.
- Zaposleni u projektu zahvaljujući fondu i primanjima od 4732,82 kuna (bruto) te općinskim poticajima od 1.100 kuna (bruto) u svojevrsnom programu »Pomoć u kući« skrbe za 30 korisnika, a Općina također po potrebi mjesečno za svakog korisnika za kućne potrepštine dodatno uplaćuje do 200 kuna, rekao je Darko Mikas, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov.
Krajnji korisnici su osobe koji se ne mogu brinuti same za sebe, često usamljene i depresivne osobe kojima je bilo kakva pomoć dobrodošla.

Zapošljavanje žena

- Projekt doprinosi smanjenju nezaposlenosti i povećanju kvalitete života osoba kojima je potrebna pomoć u kući i socijalizacija s područja Općine Sveti Filip i Jakov, a Općina je prošla s prijavom i za njegov drugi dio tj. na Poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II », ovaj put sa sustavom 5 plus 1, pet radnica za pomoć u kući i jedan koordinator, naglasio je Mikas.
Jedan od najpopularnijih EU projekata u zemlji ZAŽELI, kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnike, što se tiče općine Sv. Filip i Jakov, ide dalje.
- Potpisan je »Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.« a razdoblje provedbe projekta započinje s datumom zadnjeg potpisa ugovora te traje 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 457.100,00 kuna, istaknuo je Mikas.
Ovaj program pokrenut je s ciljem zapošljavanje žena i pomoći starijim osobama, a u proteklom periodu njegova trajanja u Republici Hrvatskoj priliku za rad dobilo je šest tisuća dugotrajno nezaposlenih žena.

Prijavitelj i partneri

- One su vodile brigu o gotovo 30 tisuća osoba starije životne dobi, a vrijednost 332 projekta provođena diljem države bila je preko milijardu kuna, objašnjava Mikas.
Prijavitelj projekta je Općina Sv. Filip i Jakov i partneri: Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru i Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Zadar koji raspolažu operativnim, tehničkim i financijskim kapacitetima potrebnim za provedbu projektnih aktivnosti te zadovoljavaju sve definirane uvjete.
- Prijavitelj i partneri do sad imaju uspješnu suradnju, a projekt će se provoditi u prostorijama Općine Sv. Filip i Jakov koja posjeduje tehničko-organizacijske kapacitete za provedbu, istaknuo je Mikas.

Socijalna integracija ranjivih skupina

Poziv se provodio u okviru Specifičnog cilja 9.i.1 Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina i borba protiv svih oblika diskriminacije. Poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« uključuje sva tri temeljna prioriteta Europskog socijalnog fonda – zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje, tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici.
- Žene zaposlene kroz projekt pomažu svojim korisnicima oko nabave namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomažu u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanju računa, dostavi pomagala, naručivanju i pratnji kod liječnika, pružaju podršku kroz razgovore i druženje i pomažu u raznim društvenim aktivnostima, zaključio je Darko Mikas.


Poboljšanje kvalitete života

Program »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« Ministarstva rada i mirovinskog sustava sufinanciran EU sredstvima predstavlja nastavak financiranja aktivnosti te će projekt i u drugoj fazi pozitivno utjecati na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i same lokalne zajednice, kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem u projektu, ali i kroz povećanje zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i vaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba, rekao je Zoran Pelicarić - Peco.


»Žene zaposlene kroz projekt pomažu svojim korisnicima oko nabave namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomažu u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanju računa, dostavi pomagala, naručivanju i pratnji kod liječnika, pružaju podršku kroz razgovore i druženje i pomažu u raznim društvenim aktivnostima«
Darko MIKAS

Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)