Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

POMOĆ U KUĆI Druga faza programa »Zaželi« vrijedna 457 tisuća kuna

07.11.2020. 12:59


Općina Sv. Filip i Jakov prva je od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je prije dvije godine uspješno odobren i financiran projekt »Zaželi«, za koji je dobila 917.952,42 kuna.
– Zaposleni u projektu zahvaljujući fondu i primanjima od 4732,82 kuna (bruto) te općinskim poticajima od 1.100 kuna (bruto) u svojevrsnom programu »Pomoć u kući« skrbe za 30 korisnika, a Općina također po potrebi mjesečno za svakog korisnika za kućne potrepštine dodatno uplaćuje do 200 kuna, rekao je Darko Mikas, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov.
Krajnji korisnici su osobe koji se ne mogu brinuti same za sebe, često usamljene i depresivne osobe kojima je bilo kakva pomoć dobrodošla.


Zapošljavanje žena
– Projekt doprinosi smanjenju nezaposlenosti i povećanju kvalitete života osoba kojima je potrebna pomoć u kući i socijalizacija s područja Općine Sveti Filip i Jakov, a Općina je prošla s prijavom i za njegov drugi dio tj. na Poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II », ovaj put sa sustavom 5 plus 1, pet radnica za pomoć u kući i jedan koordinator, naglasio je Mikas.
Jedan od najpopularnijih EU projekata u zemlji ZAŽELI, kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnike, što se tiče općine Sv. Filip i Jakov, ide dalje.
– Potpisan je »Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.« a razdoblje provedbe projekta započinje s datumom zadnjeg potpisa ugovora te traje 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 457.100,00 kuna, istaknuo je Mikas.
Ovaj program pokrenut je s ciljem zapošljavanje žena i pomoći starijim osobama, a u proteklom periodu njegova trajanja u Republici Hrvatskoj priliku za rad dobilo je šest tisuća dugotrajno nezaposlenih žena.


Prijavitelj i partneri
– One su vodile brigu o gotovo 30 tisuća osoba starije životne dobi, a vrijednost 332 projekta provođena diljem države bila je preko milijardu kuna, objašnjava Mikas.
Prijavitelj projekta je Općina Sv. Filip i Jakov i partneri: Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru i Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Zadar koji raspolažu operativnim, tehničkim i financijskim kapacitetima potrebnim za provedbu projektnih aktivnosti te zadovoljavaju sve definirane uvjete.
– Prijavitelj i partneri do sad imaju uspješnu suradnju, a projekt će se provoditi u prostorijama Općine Sv. Filip i Jakov koja posjeduje tehničko-organizacijske kapacitete za provedbu, istaknuo je Mikas.




Socijalna integracija ranjivih skupina
Poziv se provodio u okviru Specifičnog cilja 9.i.1 Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina i borba protiv svih oblika diskriminacije. Poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« uključuje sva tri temeljna prioriteta Europskog socijalnog fonda – zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje, tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici.
– Žene zaposlene kroz projekt pomažu svojim korisnicima oko nabave namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomažu u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanju računa, dostavi pomagala, naručivanju i pratnji kod liječnika, pružaju podršku kroz razgovore i druženje i pomažu u raznim društvenim aktivnostima, zaključio je Darko Mikas.


Poboljšanje kvalitete života
Program »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« Ministarstva rada i mirovinskog sustava sufinanciran EU sredstvima predstavlja nastavak financiranja aktivnosti te će projekt i u drugoj fazi pozitivno utjecati na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i same lokalne zajednice, kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem u projektu, ali i kroz povećanje zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i vaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba, rekao je Zoran Pelicarić – Peco.


»Žene zaposlene kroz projekt pomažu svojim korisnicima oko nabave namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomažu u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanju računa, dostavi pomagala, naručivanju i pratnji kod liječnika, pružaju podršku kroz razgovore i druženje i pomažu u raznim društvenim aktivnostima«
Darko MIKAS