Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nesebično zadarsko srce za Vukovar

Autor: Dragana Glavočić

06.12.2008. 23:00
Nesebično zadarsko srce za Vukovar

Foto: Zvonko KUCELIN



Iznimno me dirnuo jedan naš sugrađanin koji je došao do mene i bacio, kako je kazao, posljednje kune koje je imao. Taj primjer podsjetio me na Evanđelje u kojem je žena dala posljednji novčić koji je imala. Nije veličina darivanja u tomu koliko se daje, nego daje li se sa srcem. Ljubav se ne može zaustaviti, poručila je časna sestra Melhiora
U organizaciji koordinacije za ljudska prava Zadarske županije već drugu godinu zaredom u povodu predstojećih blagdana provodi se humanitarna akcija “Vukovaru za dar”, kojom se darivaju djeca i odrasli Vukovara – grada heroja. Tim se povodom u subotu od 9 do 13 sati na Narodnom trgu uz prigodan program održalo prikupljanje darova. Među sudionicima akcije bila je i časna sestra Melhiora Biošić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, koja je pripomogla u skupljanju novčane pomoći namijenjene najpotrebnijima u Vukovaru.
Paketa manje, ali vrijednost veća
– U odnosu na proteklu godinu broj darova je manji, no njihova je vrijednost veća. Kao što smo rekli najavljujući ovu humanitarnu aktivnost, težište je stavljeno na prikupljanje hrane i higijenskih potrepština. Naime, postoje brojne vukovarske obitelji u kojima nijedan član ne radi. Inzistirali smo na tomu da se donese što više hrane jer donirana odjeća može se nositi nekoliko sezona, a jesti se mora svaki dan, poručila je časna Melhiora.
Zadrani su tijekom subotnjeg jutra donosili sve ono što jedna prosječna obitelj treba u svakodnevnom životu – od deterdženta do školskog pribora.
– Iznimno me dirnuo jedan naš sugrađanin koji je došao do mene i bacio, kako je kazao, posljednje kune koje je imao. Taj primjer podsjetio me na Evanđelje u kojem je žena dala posljednji novčić koji je imala. Nije veličina darivanja u tomu koliko se daje, nego daje li se sa srcem. Ljubav se ne može zaustaviti, poručila je časna sestra Melhiora.
Časna sestra Melhiora je s drugim časnim sestrama Vukovar prvi put posjetila 1995. godine te je ostala duboko ganuta teškim životom tamošnjeg stanovništva.
– Vidjeviši bijedu življenja proplakale smo gotovo cijeli put iz Vukovara kući. Znale smo da nešto moramo učiniti i tako je polako došlo do pokretanja akcije sakupljanja humanitarne pomoći za Vukovar, rekla je naša sugovornica.
Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima u subotnje jutro na pozornici je, kako se sunce pojavljivalo na nebu, sve više rastao broj paketa. Kako nam je kazala jedna majka, koja je sa svojim mališanima došla na Narodni trg u prijepodnevnim satima, ova je akcija jedinstvena prilika za iskazivanje milosrđa u ovo predbožićno vrijeme.
Djela, a ne riječi
– Prijašnjih godina razmišljala sam kako bih za Božić trebala napraviti nešto što će biti od koristi za one koji su potrebiti, no uvijek bih bila suviše lijena da nešto konkretno poduzmem. No, ove godine, unatoč kišovitom vremenu, sama sam sebi kazala da je konačno došlo vrijeme da nešto konkretno napravim. Bez djela je uzalud i adventski vjenčić na stolu i odlazak na mise zornice. Kršćanin ne može biti samo na riječima, kazala je jedna od donatorica.
Humanitarna je akcija poduprta nastupima brojnih izvođača: Đanija Maršana, Ivice Sikirića Iće, Davora Pekote, Darija Terzina, Roka Pastulovića, klape “Kadena”, klape “Kolibrići”, sastava HKUMST-a Maggnifikat, KUD-a “Nevijana”, Društva Naša djeca Biograd, Sastava mladih, Zbora mladih župe UBDM Zadar – Belafuža “Radost”, Atilija Orovića, studentske ženske klape “Kondura” i Vice Sikirića te Josipe Mustać, dua iz ugostiteljske škole.
Prikupljena novčana sredstva bit će uplaćena na žiro račun franjevačkog samostana “Sveti Filip i Jakov” u Vukovaru (2484008-1100747984). Samostan svakodnevno od darovane novčane pomoći pomaže socijalno najugroženije obitelji u Vukovaru i to u podmirivanju režija, ali i u nabavi lijekova i živežnih namirnica.
Ove su godine franjevci apelirali da bi bilo dobro da netko daruje i peć za grijanje.
Partneri ovogodišnje akcije “Vokavaru za dar” su Zadarska županija, Grad Zadar, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, Sirovina odlagalište d.o.o. Zadar, OŠ “Šimuna Kožičića Benje”, Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn, Prirodoslovno-grafička škola, Vesna Krnčević i Vinko Pavlović. Novčana sredstva samostanu dostavit će zadarski Caritas, a “Solana Pag” darovat će 2,5 tone soli.