Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prodaja slabija nego ikad

Autor: Ivana Burica

06.12.2008. 23:00
Prodaja slabija nego ikad

Foto: Adam VIDAS



Zadnjih nekoliko godina interes za postavljanjem štandova na Kalelargi u predbožićno vrijeme ima samo nekolicina obrtnika, a glavna ulica na Poluotoku krcata štandovima s kojih “vrišti” bezbroj boja, svijetle šarene svjećice te se čuju melodije poznatih blagdanskih melodija, postoji još samo u sjećanju Zadrana
Kalelarga u predbožićno vrijeme krcata štandovima s kojih “vrišti” bezbroj boja, svijetle šarene svjećice te se čuju melodije poznatih blagdanskih melodija postoji još samo u sjećanju Zadrana. Neka nova vremena i običaji posebno se osjete zadnjih nekoliko godina, otkad je u našem gradu započela “poplava” trgovačkih centara. Naime, proporcionalno rastu broja centara, evidentno se smanjuje broj štandova na Kalelargi.
Koliko god ih neki smatrali kičastima, prosinačka slika Kalelarge šarena od štandova sa svjećicama, kuglicama, kapama, šalovima, kišobranima, čestitkama, figuricama Djedova Božićnjaka i sobova, zvuk žamora, gužva, cjenkanje štandera i kupaca, davali su Poluotoku u ovo vrijeme godine jedan posebni ugođaj i šarm.
Kako doznajemo od Ivane Dadić, stručne suradnice za informiranje i protokol u Gradu Zadru, već treću godinu zaredom interes za otvaranjem štandova na Kalelargi imala su samo četiri obrta. Iz tog se razloga nije ni išlo na objavljivanje javnog natječaja, već u neposrednu dodjelu.
Cijena zakupa za cijelo razdoblje, od 1. prosinca do 7. siječnja, iznosi 2.000 kuna.
Dadić nas je informirala da su uz zakupljene štandove ostavljena dva ili tri mjesta za potrebe štandova raznih udruga, koje tijekom prosinca običavaju imati humanitarnu prodaju prigodnih čestitki i ukrasa.
– Prodaja je iz godine u godinu sve lošija i lošija. Evo, kako sad pada kiša tu i tamo se zaustavi netko “nespreman” i kupi kišobran. I to je, manje-više, sve. Na štandovima u predbožićno vrijeme radim već nekoliko godina i ovo je definitivno najgori start dosada, kazala nam je prodavačica na jednom od četiri usamljena štanda na Kalelargi. Štanderi se ipak nadaju da bi se barem nešto vrhnja moglo pokupiti od 22. do 24. prosinca kad je uobičajeno najveća potražnja za “božićnim artiklima”.
– Lošu prodaju pripisujemo centrima u koje većina hrli. Logično, jer tamo na jednom mjestu mogu obaviti spizu, kupiti cipele ili neki odjevni predmet, riješiti božićne darove i popiti kavu. Cijene sigurno nisu razlog jer u nekim smo stvarima mi povoljniji, a druge su opet jeftinije u centrima. No, osim konkurencije, mislim da je i recesija veliki krivac za prodaju slabiju nego ikad, zaključuje naša sugovornica.
Recesija, centri, loše vrijeme, novi običaji… Nije ni važno koji je razlog.
U svakom slučaju, tužno je što je predblagdanski šušur Poluotoka i Kalelarge otišao u povijest.