Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zlatna kopačka Treće lige

Autor:

06.12.2008. 23:00
Zlatna kopačka Treće lige

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kao momčad smo postigli čak 41 gol u 17 kola, što je dokaz da se lepršav i učinkovit nogomet igra u Raštanima – kaže Burčul
Trećeligaš Raštane u posljednje dvije godine je jedan od rijetkih hrvatskih nogometnih klubova u kojem znaju samo za riječ napredak. Jer kako nazvati pravu malu nogometnu renesansu koju proživljavaju svi u tom klubu i navijači koji su ove jeseni s velikim oduševljenjem pratili igru i rezultate svojih ljubimaca. Prije godinu dana bili su još četvrtoligaši, a sada je situacija takva da druga liga nije pusti san nego optimistična realnost.
Nakon 17 kola Raštane su druge u konkurenciji dalmatinskih trećeligaša, a igra koju pružaju definitivno vraća publiku na nogometne terene. Jedan od najzaslužnijih za sve ovo navedeno sigurno je kapetan Raštana i najbolji strijelac Goran Burčul. Njegovih 14 golova u jesenskom dijelu sezone koji su mu bili dovoljni za titulu prvog strijelca lige, respektabilan je pothvat, al i najava nove nogometne mladosti koju proživljava ovaj 32-godišnjak koji je u svojoj karijeri branio boje raznih prvoligaških klubova kao Zadra, Rijeke i Murske Subote. Ipak, najveći je trag ostavio u Novalji koju je baš on svojim golovima umalo uveo u najelitniji rang.
– Bilo je to pod vodstvom trenera Ivice Datkovića kad smo te sezone igrali kvalifikacije za Prvu ligu protiv Cibalije i Međimurja i tu sam igrao s Tomićem koji sad odlično dirigira obranom Raštana. Bile su to stvarno lijepe godine i, također, kad se sjetim prije dvije i pol godine kad sam sa Zadrom izborio Prvu ligu protiv Istre što mi je bio sigurno najljepši trenutak karijere – prisjeća se slavnih dana golgeter Burčul, inače u društvu poznat i kao Daćo.
Zmaj i Split najveći konkurenti
Igrali ste u većini karijere u prvoligaškim klubovima ili u drugoligaškim koji su imali ambicije ulaska u viši rang, a ste na kraju otišli u Četvrtu ligu u najboljim nogometnim godinama. Što je toliko privlačilo u Raštane?
– Ušao sam sa Zadrom u Prvu ligu 2006./07. i osjetio sam da neću imati u Zadru više prostora za igranje i tada me kontaktirao sadašnji predsjednik Raštana Mile Čirjak i predložio mi povratak u Raštane gdje samo igrao i u sezoni 1996./97. Izvagao sam ponudu i dogovor je pao nakon pet minuta. I nisam se pokajao, jer sam došao u odlično organiziran klub koji brine o svojim djelatnicima i stvarno sam sretan i zadovoljan tim izborom.
Nakon vašeg dolaska promijenilo se sve nabolje. Kroz Četvrtu ligu ste superiorno protutnjali, a istim tempom ste na veliko iznenađenje i nastavili u Trećoj ligi. U čemu je tajna uspjeha Raštana?
– Poklopilo se mnogo stvari, ali mislim da su kvalitetna struka, momčad u kojoj je prava klapa, a ima i kvalitetu uz fenomenalnu Upravu i navijače bili ta formula uspjeha. Sve nam krenulo, rezultati i igra najbolji su dokaz kvalitetnog rada u klubu.
Kad je počelo prvenstvo, imali ste u klubu ambiciju izboriti ostanak, a sada kako je krenulo kucate na vrata Druge lige. Jesu li i ambicije porasle?
– Sigurno da jesu. U početku prvenstva nismo se htjeli zanositi odličnim rezultatima jer je teško bilo očekivati da ćemo ovako dobro kotirati na polusezoni, ali kad smo vidjeli da smo stvarno u stanju svakoga pobijediti jednostavno su i apetiti počeli rasti. Sada smo si dali i mali pritisak držanja u vrhu, ali mi smo dosad napravili puno više od očekivanja tako da ništa ne “moramo”.
Koje momčadi smatrate najvećim konkurentima u borbi za titulu?
– Iako je u vrhu ljestvice pet-šest momčadi između kojih je mala bodovna razlika, mislim da su najveći favoriti Zmaj i Split koji imaju i najkvalitetnije sastave za borbu za prvo mjesto. Mi ćemo se sigurno u tu borbu umiješati i uz malo sreće, ‘ko zna!
Gladan golova
Golgeterska forma je na vrhuncu, u posljednjem jesenkom kolu stobrečkom Primorcu ste zadali glavabolje s čak četiri pogotka. Prije prvenstva ste obećali predsjedniku Čirjaku da će te zabiti 15 golova u sezoni, što je skoro već ispunjeno. Hoće li pasti neko novo obećanje?
– Istina, zadovoljan sam formom i daj Bože da se tako i nastavi. Ova četiri pogotka u Stobreču su dosta povisili taj broj. Iako su bila tri iz jedanaesterca, 14 pogodaka je više od očekivanja, ali sigurno je jedino da golova nije nikad dosta pa tako ne mislim stati na ovih 14. Kao momčad smo postigli čak 41 gol u 17 kola, što je dokaz kako se lepršav i učinkovit nogomet igra u Raštanima. Napadačka igra s dvije špice i dva ofenzivna krila donijeli su nam odličnu igru, a i realizaciju. Žrtva toga je to što smo primili dosta golova (19), ali nisu nas još toliko koštali jer smo uvijek uspjeli zabiti gol više od protivnika.
Nasljednik Roko
Koji vam je najljepši gol koji ste dosad postigli?
– Sigurno je to ovaj ‘najfriškiji’ četvrti koji sam dao u Stobreču. Nakon dva odigrana dupla pasa sa suigračima pucao sam s petnaestak metara iskosa i pogodio suprotne rašlje golmana. Taj je definitivno najljepši.
Koliko mislite još profesionalno igrati nogomet, mislite da vam je karijera došla kraju ili?
– Igrat ću dokle god budem mogao, to je sigurno. Ako fizički mogu izdržati godine me ne zamaraju. Obožavam igrati nogomet tako da i pored igranja u Raštanima, znam i odigrati mali nogomet tako da mi nije nikad dosta.
Hoće li biti nasljednika golgetera Burčula.
– Nadam se. Jedanaestogodišnji sin Roko igra za Dalmatinac iz Crnog i uz mene je od malih nogu zavolio nogomet. Prati svaku utakmicu Raštana i vjerno vodi statistiku mojih golova. Nogomet mu je u genima.


 POPRAVIT ĆE SE REALIZACIJA ZADRA


Burčul kaže kako mu je najdraži trenutak karijere bio kad je sa Zadrom uspio kroz kvalifikacije protiv Istre ući u Prvu ligu. Njegovi golovi su tada uz Terkešove bili oni koji su trasirali put Zadranima u najviši rang. Sada je situacija u Zadru alarmantna, upravo loša realizacija Zadar je usidrila na dno ljestvice.
– Zadar ima kvalitetne igrače i dobrog trenera Datkovića koji me trenirao u Novalji i smatram da će se do kraja sezone uspjeti popraviti i na kraju i spasiti. Problem je realizacija, ali Terkeš se nakon operacije još nije pronašao i kad bude proradio, sigurno će i bodovi početi stizati na Stanove – prokomentirao je Daćo situaciju u bivšem klubu.




 DVIJE SEZONE U 1. HNL


Burčul je za seniore Zadra konačno zaigrao u sezoni 2006./07. u kojoj je upisao 26 nastupa (1.958 minuta) i postigao 11 golova. Prvi pogodak u dresu Zadra zabio je odmah u prvom kolu i to Croatiji Sesvete u utakmici koju je Zadar na Stanovima pobijedio 3:1. Imao je Burčul te sezone i vrlo visok prosjek ocjena u Zadarskom listu (6,33), bolji je bio samo Jakov Surać (6.38). U Prvoj HNL Burčul je igrao u dresu Rijeke, u sezoni 2000./01. upisao je 10, a godinu dana kasnije 17 nastupa kada je postigao i svoj jedini gol u Prvoj HNL.