Bolje da nestane sela nego običaja!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
murvica gornja
Velimir BRKIĆ
Unatoč recesiji raditi, graditi i živjeti se mora...

Pored Jadranske magistrale između Murvice i Poličnika, smjestila se Murvica Gornja, zeleni dragulj prepun livada, polja i šume. U dva kilometra dugom i raštrkanom selu, na sve strane niču moderne kuće, ali i dalje su tu stada ovaca, brižno obrađena polja, vinogradi i maslinici.

Seosku idilu tek povremeno razbudi mukanje krava, blejanje ovaca i lavež pasa. Selo je sve ljepše, urbaniziranije i poželjnije za život. Samo da nije nekoliko neodgovornih pojedinaca, odnosno neuglednih okućnica u kojim dominiraju, takvih je doduše sve manje i manje, gomile stajskog gnoja.

- Ako sanjate stajsko gnojivo, očekuje vas uspjeh i sreća u poslu, a možda i nasljedstvo. Što je hrpa veća, očekuje vas veća sreća, sa smješkom na licu objašnjavaju nam mještani tvrdeći pritom kako će i preostale rijetke gomile stajskog gnoja ubrzo postati stvar prošlosti.

Divlji deponij

Unatoč velikim komunalno-infrastrukturnim ulaganjima u ovom naselju u Općini Poličnik i dalje (ne)opravdano ima nezadovoljnika. Bolje da nestane sela nego običaja.

- Sve i ništa se promijenilo. Poput trna u oku su štandovi pokraj Jadranske magistrale nasuprot kapelice Gospe Nikoljke. Osim što su neugledni, ovdje su cijelu godinu umjesto ljetna 2-3 mjeseca. Tu je i divlji deponij rasutog materijala koji zatvara kanal za oborinsku vodu, a dalje u šumi i divlje odlagalište raznoraznog smeća, tuži se Ivo Pastuović pok. Ante kojeg u oči bode i seoski mladi maslinik kod sportskog centra i zgrade mjesnog odbora koji ga pak asocira na nekadašnji socijalistički, zadružni maslinik.

Njegovog mladog prezimenjaka Matu pak "muči" nemogućnost ostvarivanja općinskog poticaja u iznosu 10.000 kuna za mlade obitelji koje se odluče na izgradnju obiteljske kuće.

- Iako sam započeo s izgradnjom obiteljske kuće poticaj mi ne daju, vjerovali ili ne, zbog vlasništva nad "pišljivih" i nedostatnih 17 metara kvadratnih stana. Tko je tu lud, pita se Mate.

Ipak, tko jedanput dođe u Murvicu Gornju poželi se vratiti. Nije to velika spavaonica. To je selo dinamičnih ljudi, koji se u slobodno vrijeme druže, guraju loptu na asfaltnom igralištu, bacaju boće i igraju na karte. To je selo s dušom.

U 90-ak domaćinstava živi oko 350 Pastuovića, Paleka, Grgurovića, Suraća, Čulina, Ćustića, Vidaića, Vrkića, Brkića, Zrilića, Zdrilića, Prorokovića, Aničića, Starčevića, Župana, Krapeca..., nabrajaju kod seoske trgovine i kafića pored Jadranske magistrale. Osim Žabara, Filipinca i Cige, naišli smo i na Mungulija, Ćulu, Mimina i ostale gornjomurvičke nadimke.

Lijepo je živjeti ovdje! Vrijedni su ljudi, a polja plodna. Zajednička im je škola, crkva i groblje s Murvičanima.

Stari momci u najboljim godinama

Rekonstruirala im se cijela niskonaponska mreža, izgradila kompletna javna rasvjeta, asfaltiraju se putevi, s 3 na 5,5 metara proširila se glavna cesta od Jadranske magistrale do Buovaca, dok će ovih dana uslijediti proširenje ceste, također od 3 do 5,5 metara, prema Vidaićima u dužini od 600 metara vrijednih 650.000 kuna. Izgradila se kapelica Gospe Nikoljke vrijedna 80.000 kuna, zgrada mjesnog odbora, zog, javna rasvjeta s uređenjem okoliša sveukupne "težine" 500.000 kuna. Na zahtjevnom zemljištu izgradilo se višenamjensko asfaltno igralište s tribinama i rasvjetom u vrijednosti preko 700.000 kuna. Izgradio se vodovodni krak do zaselka Bukovčani..., nabrajaju nam Gornjomurvičani sa svojevrsnom poštapalicom: "A prije nekoliko godina nismo imali ništa, baš ništa".

Od tri-četiri seoske fešte dobro znani Vjeko Zrilić nas poziva na ovu sutra u utorak, na feštu Gospe bezgrešnog začeća ili Gospu Nikoljku koju slave od Vjeke na istok do preko Jadranske magistrale. Mještani od Vjeke na zapad do Bukovčana slave Svi svete, a Vidaići Paškvala...

Istovremeno posljednji živući "komačar" Bene Župan cijepa drva za ogrjev. Dok podiže temelje nove kuće vrijedan i radišan pomorac Cigo nas poziva na okrjepu, neimenovana baka tjera stado s ispaše, a u blizini 500-godišnje kule djeca nas pitaju hoće li i njih sutradan (u nedjelju) s vrećom punom darova posjetiti Sv. Nikola ili će kao nekad njihovi roditelji, djedovi i bake ipak čekati Sv. Lucu. U Prorokovićevim dvorima već godinama nema više pripitomljene lisice, a seoski dušebrižnici nam i dalje pune notes i uši. Već se spustio mrak i neplanirano promašujemo kuću "selonačelnika" Milorada Župana...

- Sve se pokvarilo. Eno, i moj mačak kod kuće prede i ne obazire se što mačke vani mijauču! Tako ti je i sa starim momcima u najboljim godinama, objašnjavao nam je Ban, Čule ili tko će znati koji nadimak, fenomen još uvijek velikog broja Gornjomurvičkih "starih momaka" te poručuje:

- U životu je sve ljepše udvoje. Zato se ženite momci, jer će vam cure ukrasti stranci kad za godinu-dvije uđemo u EU!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno