Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Četrdeset dana blagdanskog ugođaja

Autor:

06.12.2009. 23:00
Četrdeset dana blagdanskog ugođaja

Foto: Zvonko KUCELIN



Svi građani, od najmlađih do najstarijih imaju razloga nadolazeće razdoblje provesti u gradu. Pokušali smo u ovu manifestaciju uklopiti samo najbolje proizvode i to tako da baš sva događanja budu božićnog karaktera te da se odvijaju na otvorenom, kazao je Stjepan Felber
Božićna manifestacija “Advent u Zadru” već treća po redu, započela je prošlog vikenda. Svojim raznolikim sadržajima i programom u kojemu će baš svatko pronaći nešto za sebe, idućih će četrdeset dana uveseljavati Zadrane, ali i goste koji su ove blagdane odlučili provesti u Zadru. Podsjetimo da su organizatori ove manifestacije Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Udruženje obrtnika Zadar, a na natječaju za realizatora projekta ove je godine pobijedila agencija Ross Media Consulting.
Kako nas je informirao Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose s javnošću u TZ-a grada Zadra, organizatori su božićna događanja u gradu odlučili produžiti sve do 15. siječnja, odnosno do blagdana Sv. Stošije. Jer, pravi Zadrani znaju da se božićno razdoblje u Zadru obilježava sve do tog dana, kada se na ovom području po tradiciji skida božićno drvce.
Ured Djeda Božićnjaka
– Ove smo godine nastojali produžiti događanja i osmisliti nove proizvode i to u cilju produženja turističke sezone, ali na neki način omogućiti Zadranima povratak svome gradu. Svi građani, od najmlađih do najstarijih imaju razloga nadolazeće razdoblje provesti u gradu. Pokušali smo u ovu manifestaciju uklopiti samo najbolje proizvode i to tako da baš sva događanja budu božićnog karaktera te da se odvijaju na otvorenom. Stoga će ovih nekoliko dana prostor od Narodnog trga, preko Kalelarge sve do Foruma svakodnevno biti prepun različitih sadržaja, kazao je Felber, pojasnivši da je cijeli program baziran na takozvanom božićnom sajmu na Forumu gdje je organiziran i ugostiteljski kutak kako bi se sudionici sajma mogli okrijepiti.
Na istom se punktu nalazi i Ured Djeda Božićnjaka gdje se najmlađi mogu družiti s Djedom i vilenjacima, a Felber je naglasio kako i prodavači božićnih proizvoda na obližnjim štandovima imaju izmijenjeno radno vrijeme, odnosno dvokratno, od 10 do 13 sati te poslijepodnevno od 17 do 19 sati. Spomenuti Ured Djeda Božićnjaka bit će postavljen i na Narodnom trgu uz božićnu jelku, a u ukrašavanje Ureda i jelke bit će uključeni zadarski umjetnici, odnosno Nilo Karuc i Silvijana Dražović.
– U Uredu Djeda Božićnjaka najmlađi će moći ostavljati svoje božićne želje, a neće izostati ni darovi za mališane. Također je važno reći da će u svim kućicama Djeda Božićnjaka posebno biti obilježeni blagdani Sv. Nikole i Sv. Luce. Na Poluotoku će svakodnevno biti raznih događanja – od gostovanja zborova, preko predstava za djecu do adventskih radionica, a 23. prosinca na Narodnom trgu KUD “Kuntrada” postavit će žive jaslice, kazao je Felber.
After novogodišnji party
Ovogodišnji će “Advent u Zadru” obilježiti i nekoliko humanitarnih akcija, kao što je “Djeca Zadra Vukovaru – Vukovaru ZaDar”, koja je upriličena prošle subote. U sklopu akcija humanitarnog karaktera će se 8. prosinca u Arsenalu održati božićni program za polaznike Dječjeg vrtića “Latica”, a za 17. prosinca najavljena je akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.
Među ostalim humanitarnim akcijama Felber je istaknuo akciju “Baki i djedu na dar”, koja će se održati 22. prosinca na pozornici na Forumu. Akcija “Bakalar na Badnji” održat će se 24. prosinca, a u sklopu nje će se u Ulici Borelli upriličiti natjecanje ugostitelja u pripremanju bakalara. Istoga dana u Domu Sv. Frane bit će upriličena tradicionalna akcija podjele 100 božićnih ručkova štićenicima Doma.
– U sklopu Adventa u Zadru bit će organiziran i takozvani after novogodišnji party koji će se održati na Forumu 2. siječnja i to uz nastup DJ-eva zadarskih radio postaja, a program bi trebao započeti već od 17 sati. S obzirom da će se program nastaviti sve do 15. siječnja, obilježit će se i blagdan Tri kralja, a na blagdan Svete Stošije, 15. siječnja, predstavnici Grada Zadra posjetit će crkve zadarskih zaštitnika, kazao je Felber, napomenuvši kako je, iako nije na Poluotoku, važan dio Adventa u Zadru i Gala božićni koncert na Višnjiku, predviđen za 13. prosinca, a pored svega navedenog redovito će se održavati i koncerti u zadarskom HNK-u.
Cilj organizatora je, kako kaže Felber, da ponuda u Zadru u ovo blagdansko vrijeme bude sve bolja i raznovrsnija, a usporedivši ovogodišnji program s onim tri godine ranije, vidljivo je da su u svome nastojanju itekako uspješni.
Naglasio je također kako će ovo biti poticaj i zadarskim hotelijerima od kojih se nada da će prepoznati priliku i osmisliti prigodne paket aranžmane te privući i zadržati još veći broj gostiju.
– Želimo obogatiti kulturni život u Zadru i turistima omogućiti što ugodniji boravak u gradu. Evidentno je da smo prošle godine u prosincu imali veći broj gostiju, a samo u vrijeme dočeka Nove godine smo imali jako puno upita i našem Turističkom informativnom centru, kazao je Felber, napomenuvši kako se nada da će ovogodišnja još bogatija ponuda u blagdansko razdoblje uistinu rezultirati produženjem turističke sezone.