Hoteli Pag rušit će barake na Bašaci?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_barake
Drvene barake ne uklapaju se u turistički profil Bašace

Sukob između "Hotela Pag" i vlasnika drvenih vikend kućica na gradskom predjelu Bašaca u Pagu traje od 2007. godine, a s obzirom na trenutačnu situaciju, teško je ulaziti u bilo kakva predviđanja koliko će sukob još trajati.

Naime, u ovom vikend naselju nalazi se 140 drvenih baraka koje su sagrađene 1967. i 1968. godine na površini od 9.152 metra četvorna. Vlasnici zemljišta su Grad Pag (oko 5.000 metara četvornih) i tvrtka Hoteli Pag (oko 4.000 metara četvornih).

"Toga nema nigdje"

Nakon gotovo 40 godina u vikend naselju je od 2007. godine isključena struja, a nakon toga na kraće vrijeme i voda.

Vlasnici drvenih baraka su prije nekoliko godina osnovali Udrugu građana naselja Bašaca te kao Udruga podigli sudsku tužbu protiv tvrtke Hoteli Pag kako bi im se uključila struja i voda.

- Vodu u naselju smo dobili, ali smo od 2007. godine bez struje. Vlasnici drvenih baraka zajednički su financirali priključak kako bi imali sigurniju opskrbu električnom energijom, odnosno onako kako je zahtijevala inspekcija. Struju smo imali na ljeto 2007. godine svega dva tjedna i od tada nam nije uključena. Podigli smo sudsku tužbu protiv tvrtke Hoteli Pag, budući da su oni naložili HEP-u, Elektri Zadar isključenje struje, rekao je Dragutin Levatić, predsjednik Udruge građana naselja Bašace.

Edurad Maržić, direktor tvrtke Hoteli Pag kaže kako je u naselju na jedno brojilo HEP-a bilo priključeno 140 drvenih kućica.

- Pa toga nema nigdje u svijetu. To famozno naselje ima možda jedan sanitarni čvor, neuređeno je, izgleda zastrašujuće, a smješteno je na predjelu gdje se nalaze lijepe kuće i dva hotela. Takva nakaradnost od drvenih baraka smeta i građane i turiste Paga, kaže Maržić te ističe da je tvrtka Hoteli Pag odlučila srušiti drvene barake koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu tvrtke.

Pravno rješenje spora

- Ne znam što ti vlasnici baraka žele. Činjenica je da su oni na našoj parceli. Neka nose to svoje drveno vlasništvo. Ako neće, mi ćemo ih porušiti, odlučan je Maržić.

Važno je reći kako su se drvene barake s Bašace do 1967. i 1968. godine nalazile na gradskom predjelu Prosike. Kako je tih godina Prosika postala atraktivna za turistički razvoj, drvene barake su preseljene na Bašacu. U međuvremenu se razvilo i područje Bašace, koje je postalo atraktivna turistička zona.

Levatić napominje da vlasnici baraka ipak moraju imati nekakva prava i ne mogu ih nakon 45 godina tek tako otjerati.

- O otkupu zemljišta teško je sada pričati. Međutim, vlasnici baraka spremni su prihvatiti neki drugi adekvatan smještaj. Mi tu ljetujemo, plaćamo svoje obaveze, naselje je nastalo legalnim putem i za to imamo dokumente rekao je Levatić te istaknuo da se Udruga zalaže da pronađe pravni put i riješe spor oko naselja.

Maržić pak ističe činjenicu da vlasnici baraka na Bašaci 45 godina ljetuju u tuđem dvorištu, a uz to su na jedno brojilo HEP-a priključili 140 kućica.

- To je ogroman napon. Vrlo lako bi moglo doći do požara. I tko će tada biti odgovoran? Vlasnici parcela, pita se na kraju Maržić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)