Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hrvatskim mirovnjacima prijete mine, paravojske i bolesti

Autor: Z L

06.12.2009. 23:00
Hrvatskim mirovnjacima prijete mine, paravojske i bolesti


Tijekom sljedeće dvije godine Hrvatska će u mirovne misije pod okriljem Ujedinjenih naroda moći poslati do 143 hrvatska vojnika i časnika. Prema prijedlogu odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijama UN-a, o kojem još treba raspravljati Sabor, hrvatski vojnici bi tijekom 2010. i 2011. godine čuvali mir u Srednjoafričkoj Republici i Čadu, Sudanu, Liberiji, Zapadnoj Sahari, Indiji i Pakistanu, Libanonu, na Cipru te na Golanskoj visoravni.
Riječ je uglavnom o misijama za koje se procjenjuje da su povećanog ili visokog rizika. Pritom, opasnosti koje prijete mirovnjacima, pa tako i hrvatskim vojnicima, nisu uvijek oružane prirode. U nekim slučajevima, rizik sudjelovanja u mirovnoj operaciji povećan je zbog loših zdravstvenih uvjeta. Tako se, primjerice, u spomenutom dokumentu navodi da je mirovna misija UN-a u Srednjoafričkoj Republici i Čadu ocijenjena kao “misija visokog zdravstvenog rizika”. Na to područje Hrvatska planira poslati do tri mirovnjaka.
Misija u Liberiji, u kojoj hrvatski vojnici sudjeluju već šest godina, povećanog je rizika, iako se procjenjuje da bi se stanje moglo poboljšati. Takva ocjena, ističe se u odluci, “prvenstveno je rezultat loših zdravstvenih uvjeta, situacije s minama te općenito vrlo loše humanitarne situacije”. U Liberiju u naredne dvije godine možemo poslati do četiri vojnika.
Situacija u području misije u Indiji i Pakistanu – gdje se planira uputiti najviše deset pripadnika Oružanih snaga – smatra se “nepredvidivom i trenutno vrlo nestabilnom”. Za sve djelatnike UN-a na snazi su posebne sigurnosne mjere, nošenje zaštitnih kaciga i prsluka te izbjegavanje mjesta masovnih okupljanja. “Tijekom sezone monsuna (u lipnju, srpnju i kolovozu), povećana je mogućnost oboljevanja od kolere te malarije koja se javlja na pojedinim lokalitetima u južnom dijelu područja misije”, piše u prijedlogu odluke.
U Sudanu, pak, opasnost prijeti od naoružanih paravojnih skupina, nema dovoljno suradnje sukobljenih strana i spora je provedba mirovnog sporazuma. Klimatski uvjeti i zaostale mine predstavljaju rizik za mirovnjake u Zapadnoj Sahari.
Mirovna misija u Libanonu ocijenjena je kao značajno rizična i to, među ostalim, zbog dojava o mogućim terorističkim napadima kao i kamenovanja UN-ovih vozila. Na Golanskoj visoravni – kamo Hrvatska može uputiti do sto pripadnika Oružanih snaga – opasnost predstavljaju mine i zdravstvena slika.