Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obnova crkvice na Sv. Katarini

Autor: Jelica Farkaš

06.12.2009. 23:00
Obnova crkvice na Sv. Katarini


Prije izvjesnog vremena organizirali smo čišćenje šireg okoliša starih kamenih zidina te je očišćen prilaz kao i ulaz u samo središte nekadašnje crkve. Sve te aktivnosti omogućile su da prije nekoliko dana organiziramo hodočašće na otočić Sveta Katarina, kazao je Tonči Šangulin
Pokušaji pokretanja obnove crkvice na otočiću Sveta Katarina u pašmanskom kanalu traju već godinama.
– O crkvici se relativno malo zna, a ovo stoljetno sakralno zdanje bez sumnje je značajno u povijesnom smislu te bi ga kao takvog valjalo što prije istražiti, obnoviti te prezentirati kao dio kulturne baštine, kazao nam Tonči Šangulin, predsjednik biogradskog Gradskog vijeća, koji je posebno angažiran na obnovi stare gradske jezgre, očuvanju starina, a posebno kulturno-povijesnih i sakralnih objekata kakvih je na širem biogradskom području nemali broj.
Nakon što je ove godine završeno uređenje Narodnog trga u narodu poznatijeg kao trga Brce, smještenog uz samu župnu crkvu Svete Stošije, Grad ulaže napore da se uredi i namjeni privede i spomenuti sakralni objekt na otočiću Sveta Katarina.
– U tom smislu već su poduzete i neke od najnužnijih radnji. Prije izvjesnog vremena organizirali smo čišćenje šireg okoliša starih kamenih zidina te je očišćen prilaz kao i ulaz u samo središte nekadašnje crkve.
Sve te aktivnosti omogućile su da prije nekoliko dana organiziramo hodočašće na otočić Sveta Katarina. U hodočašću je sudjelovao veliki broj vjernika, a svetu misu na prostoru nekadašnje crkve služio je biogradski župnik don Zdenko Milić. Ovom je prigodom don Zdenko naglasio da se o crkvi malo zna, no da postoje neka saznanja, odnosno zapisi koji govore da je još 1880. godine tadašnji župnik pisao biskupu o postojanju ove crkvice i molio da se izradi projekt njezine obnove, ispričao je Tonči Šangulin.
No, kako do toga nije došlo, a drugih podataka o crkvici nema, ostaje činjenica da crkvicu struka treba detaljno istražiti i zatim prići izradi potrebne dokumentacije.
Nakon toga prići će se obnovi zidova sakralnog objekta, potom će se postaviti krov te obaviti ostali nužni zahvati kako bi se crkvici vratio njen nekadašnji izgled te kako bi kao takva bila poželjno izletište brojnim vjernicima i turistima.