Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radnici stavili metalnu ogradu

Autor:

06.12.2009. 23:00
Radnici stavili metalnu ogradu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iako radnici zadarskog prodajnog centra Pevec nisu štrajkali, jučer je centar osvanuo okružen ogradom i zatvorenog parkirališta. Zatvoreno parkiralište i ograda nisu slika na koju smo navikli prisjećajući se Peveca koji je gotovo uvijek imao otvorena vrata za svoje kupce, međutim, izgleda da se i to promijenilo.
– Ne bih vam točno mogao reći o čemu se radi jer me nitko nije obavijestio o detaljima, ali mogu reći da su me radnici zvali u petak da su iz Zagreba dobili obavijest da se zatvaraju svi prodajni centri u Hrvatskoj, rekao je Zdravko Šarić, regionalni povjerenik SSSH-a, pod čijim su sada okriljem radnici ovog nekad jednog od “jačih” trgovačkih centara. Šarić je kazao kako pretpostavlja da su radnici zatvorili centar i podigli ograde kako bi spriječili eventualna provaljivanja u centar i pokušaje da se odnese roba. Istaknuo je kako su radnici zadarskog prodajnog centra radili do zadnjeg dana jer smatraju kako nema smisla štrajkati budući da nema uprave, pa su zbog toga organizirali dva mirna prosvjeda upozorenja na kojima su javnost upozorili na teško stanje. Naime, već tri mjeseca nisu primili plaće niti naknade za putne troškove. Zbog toga je od nekadašnjih 150 zaposlenika, prošlog četvrtka radilo još samo njih 50-ak, a i od njih je 20-ak ljudi na prisilnom bolovanju.
Osim mirnog prosvjeda zatražili su i pomoć od zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je kontaktirao Ministarstvo gospodarstva kako bi se ova situacija što prije riješila u korist radnika. Što se eventualne tiče novčane pomoći, Vrančić je rekao kako će kroz dva, tri dana donijeti odluku.


HSS-ovci došli s darovima za djecu Pevecovih radnika


Kako bi i djecu Pevecovih radnika ove godine posjetio sveti Nikola gradski odbor HSS-a Zadar organizirao je podjelu darova djeci zaposlenika zadarskog Peveca. Darovi su predani dan prije blagdana sv. Nikole ispred Peveca u Uskočkoj ulici u jutarnjim satima. Ovu humanu i simboličnu akciju inicirali su uglavnom svi članovi HSS-a potaknuti činjenicom da i sami svi manje više imaju djecu koja se vesele božićnim blagdanima i darovima. Tako je u vrlo kratkom vremenu od samo jednog dana prikupljena donacija za darove od uglavnom svih članova gradskog odbora HSS-a te su kupljeni darovi u vrijednosti od pedesetak kuna. Kupljeno je oko osamdeset poklona koji odgovaraju broju djece koji su im dali u Pevecu.
– Zahvaljujemo se na ovoj gesti, svi smo jako dirnuti i teško nam bilo što reći. Nama su ovo prvi pokloni našoj djeci za Božić i ovo su jako teški trenuci za nas, komentirala je HSS-ovu gestu djelatnica Peveca Slavka gutajući suze.
V.M.