Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Roman pun humora, a bez poruke

Autor: Z L

06.12.2009. 23:00
Roman pun humora, a bez poruke


Proteklog je tjedna predstavljen novi roman Ante Tomića “Čudo u Poskokovoj Dragi” u zagrebačkome Bulldog Pubu. Knjigu je objavila Naklada ‘Ljevak’ u biblioteci “Cicero”, a predstavili su je psihologinja Mirjana Krizmanić, pjevač grupe “Hladno pivo” Mile Kekin i autor. Već samim izborom gostiju Tomić se, kako je sam rekao, „želi odmaknuti od hrvatskoga književnog svijeta”, uz napomenu „da je riječ o dvoje ljudi koji su istinske zvijezde u svojim područjima, a ostali su skromni i normalni.”
Kekin je na predstavljanju rekao kako je roman “Čudo u Poskokovoj Dragi” pitka, ali ne i plitka proza, te prava formula kojoj težimo u popularnoj kulturi. Sviđa mu se i to što Tomić „pripovijeda o jakim ženama.” O humoru je govorila Mirjana Krizmanić, koja je dio karijere provela u Centru za istraživanje humora. Istaknula je također kako je humor važna osobina i u profesionalnome i u osobnome životu.
Isto tako je rekla kako nam „humor, pa i crni, pomaže prebroditi mnoge teške situacije u životu.” Krizmanić je rekla i ovo: “Kada se humor sljubi sa spisateljskim darom, onda dobijemo Antu Tomića, odnosno jednu izuzetno duhovito napisanu knjigu čija je velika prednost to što je pisana dobrohotno i bez zloće”.
Autor je za publiku pročitao dio romana, četvrtoga po redu, rekavši u svom stilu „kako je u njemu možda napisao samo 20 ozbiljnih redaka koji imaju neku poruku, dok je ostatak teksta bez poruke.”