Tradicija koju Pomorska škola ostavlja budućim naraštajima

Slika korisnika admin
vijenci_pomorska
Zvonko KUCELIN
Učenici su iz Foše doveslali do gata na rivi, gdje su uz podizanje vesala, položili vijenac u more u znak sjećanja na sve stradale pomorce

Blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, djece i siromašnih, ujedno i Mornarski dan, učenici i nastavnici Pomorske škole Zadar obilježili su tradicionalnim polaganjem vijenca u more ispred gata na Obali Petra Krešimira IV., odnosno Novoj rivi.

Učenici u školskom čamcu, u nedjelju ujutro su iz Foše doveslali do gata na rivi, gdje uz podizanje vesala, položili vijenac u more u znak sjećanja na sve stradale pomorce.

Tom prilikom Svetko Perković, ravnatelj zadarske Pomorske škole, istaknuo je kako je polaganje vijenca u more na blagdan Svetog Nikole dugogodišnja tradicija.

- Sveti Nikola je zaštitnik pomoraca i mi taj blagdan, dugi niz godina obilježavamo polaganjem vijenca u more, ispred gata na rivi. To je naša tradicija, koju generacijama njegujemo i ostavljamo je budućim naraštajima, govori Svetko Perković, dodajući kako mladi ljudi koji polaze Pomorsku školu u Zadru, uglavnom potječu iz obitelji pomoraca, tako da obilježavanje blagdana Svetog Nikole svojevrsno je i obiteljsko naslijeđe.

Nakon polaganja vijenca, učenici i nastavnici zadarske Pomorske škole, uputili su se na misu u katedrali Sv. Stošije koja je služena za stradale pomorce, pomorce u službi i u mirovini, njihove obitelji kao i one koji će pomorci tek postati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno