Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Umjetnici preuzeli vlast u Zadru

Autor: Krešimir Bukvić

06.12.2009. 23:00
Umjetnici preuzeli vlast u Zadru

Foto: Filip BRALA



Nastupom zadarskih mažoretkinja, limene glazbe, ninskih tamburaša, KUD-a “Nevijan”a” iz Neviđana, ženske klape Điran te katedralskog zbora crkve Sv. Stošije u subotu su prigodno, u svečarskom tonu započeli adventski dani u Zadru. Gradsko poglavarstvo ove je godine organizaciju obilježavanja Adventa u gradu povjerilo agenciji RMC u ime koje Igris Smrkinić obećava bogat zabavni program svih dana Adventa.
– Za razliku od prijašnjih godina kada se vrijeme Adventa u Zadru obilježavalo samo vikendom, ove smo se godine odlučili za jedan pomak – svakodnevna događanja za vrijeme Adventa, istaknula je Smrkinić.
Čast da vizualno osmisli Zadar tijekom Adventa dobila je zadarska umjetnica Silvijana Dražović. Poznata po svojim bajkovitim dekoracijama i slikama punim života i boja Silvijana se radeći na dekoraciji grada vodila pričom o vilenjacima, osmislivši čitav niz atraktivnih ukrasa i detalja, obojivši gradsko središe u vesele i razigrane boje.
– Razmišljajući kako bih okitila jelku sjetila sam se da bih joj mogla dodati kućicu u podnožju, jednu malu vilenjačku nastambu u koju bi građani donosili svoje ukrasne kuglice, u koju bi donirali ukrase koje bi iduće godine mogli iskoristiti za ukrašavanje jelke, istaknula je Silvijana. U međuvremenu, ovogodišnje ukrasne kuglice oslikala je sama, stavivši u podnožje jelke i jednu ogromnu mašnu, uredivši božićno drvce sebi svojstvenim autorskim pečatom. Sudeći po reakcijama u subotu ujutro okupljenih Zadrana Silvijana je napravila pun pogodak, originalno i maštovito uredivši gradsko središte, daleko od bilo kakave improvizacije, tako često prisutne prilikom uređenja javnih prostora. Silvijana je sašila i kostim veleposlanika Djeda Mraza, rekavši nam da će nam iduće godine doći i Djed Mraz ako budemo dobri.
– Po predaji vilenjaci šiju kostime Djedu Mrazu, a njihovoj mašti nema kraja. Tako da, ako ove godine budemo dobri, ako očistimo svoje izloge, primjereno ih osvijetlimo, uredimo svoje javne površine, doći će nam i Djed Mraz iz Laponije, našalila se Silvijana.
No, dalje od šale, odluka vlasti da ove godine uređenje grada povjere struci, umjetnicima pravi je potez. Jer uređenje orginalnog pečata koje neće biti plagijat nekih drugih metropola mogu osmisliti samo ljudi iz struke, umjetnici koji su već dokazali da su sposobni iznijeti jedan tako zahtjevan program na svojim leđima, program koji bi trebao rezultirati vraćanjem ugođaja, prije svega na Poluotok, u centar grada, a onda i šire.