Vina i ulja u čast Sv. Nikole

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pobjednica_branka vrsaljko
Pobjednica u katagoriji ulja bila je Branka Vrsaljko

Jučer je u Nadinu održana Prva degustacija mladih vina i maslinovoga ulja koju su zajednički organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i KUD Nadin. Degustacija je održana u povodu blagdana Sv. Nikole pokraj kapelice koja je lani postavljena i tada se odredilo da će se taj datum i nadalje obilježavati i to na području Glavića Varoši.

- Ocjenjuju se samo vina i ulja iz sela Nadina i to ona koja nisu dosad nagrađivana. Htjeli smo potaknuti ljude da se malo aktiviraju i da živnu, kazao nam je Tomo Glavić, dopredsjednik Udruge vinara i vinogradara. Na degustaciji je bilo dvadeset i dva crna, jedanaest bijelih vina i trinaest ulja. Ocjenjivanje uzoraka provodile su stručne komisije. Onom za vino predsjedao je Zvonimir Vlatković, a za ulja Marijana Matek Sarić.

Ovim povodom bio je priređen i kulturno-umjetnički program koji su okupljenima predstavili članovi KUD-a Nadin na čelu s predsjednikom Draganom Brzojom koji je uz Vedrana Vinketu vodio program.

- KUD Nadin postoji tri godine i imao je preko stotinu nastupa diljem Hrvatske. Bili smo u Hrvatskom saboru, Slavoniji, Vukovaru, Zadru, a vjerovali ili ne, bili smo i u Schwarzwaldu na izvoru rijeke Dunava, na Svjetskom prvenstvu svirača usne harmonike, kazao je Brzoja.

Skup je pozdravio i predsjednik Udruge vinogradara i vinara iz Nadina, Željko Vrsaljko koji je kazao:

- Zbilja mi je čast biti predsjednik jedne udruge koja u zadnje vrijeme donosi sa svake manifestacije, koja se održava, po desetak odličja. S tako nečim ne samo da se ja ponosim nego se može ponositi svaki Nadinjanac.

Voditelj komisije za ocjenjivanje vina, Zvonimir Vlatković u svom je obraćanju istaknuo kako ima mnogo lijepih i perspektivnih vina koja treba paziti, maziti i osluškivati i to svakodnevno jer samo takva vina imaju perspektivu. Upozorio je, međutim, da je u obje kategorije po šest uzoraka vina odbačeno zbog krupnih grešaka u fermentaciji, odnosno preradi. On je i ovom prigodom pozvao vinare da ne zaziru od vinobrana, jer da ga se više rabilo, ne bi bilo toliko odbačenih vina.

Marijana Matek Sarić je u ime komisije za ocjenjivanje ulja istaknula da su se tri ulja značajno izdvojila i zaslužila nagradu s time da su prvo i drugo mjesto izuzetno blizu.

Poredak u uljima je bio sljedeći: treće mjesto je pripalo Mili Vrsaljku Antinom, drugo mjesto je osvojio Josip Vićković, a pobjednica u kategoriji ulja bila je Branka Vrsaljko.

Pobjednička vina Glavića i Vrsaljka

U kategoriji bijelih vina, treće mjesto je osvojio Davor Glavić, drugo mjesto Marko Glavić, a prvi je bio Božo Glavić

U kategoriji crnih vina, treći je bio Tomislav Odžaković, drugi Marko Glavić, a pobjednik je bio Milan Vrsaljko.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno