Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Flora i fauna Jadrana

06.12.2010. 23:00
Flora i fauna Jadrana


Na izložbi je prikazano 512 predmeta od čega su 52 fotografije i 460 preparata biljnog ili životinjskog porijekla. Prikazano je 459 vrsta, od čega je 51 biljna i 408 životinjskih vrsta
Prirodoslovni odjel Nrodnog muzeja Zadar za svoje posjetitelje u srijedu otvara novu izložbu – „Flora i fauna Jadrana”. Na izložbi je prikazano 512 predmeta od čega su 52 fotografije i 460 preparata biljnog ili životinjskog porijekla. Prikazano je 459 vrsta, od čega je 51 biljna i 408 životinjskih vrsta. Samo kroz fotografiju prikazane su 34 vrste, a pomoću fotografije i preparirane životinje ili biljke prikazano je 16 vrsta.
Prikazana je 51 vrsta morske flore, od čega većinu predstavljaju alge. Životinjske vrste predstavljene su s daleko većim brojem vrsta – 408. Od toga su najbrojnije ljušturice mekušaca iz 202 vrste. Ribe su predstavljene sa 107 vrsta. Ostale skupine prikazane su s relativno malim brojem vrsta. 
Iako je naslov ove izložbe flora i fauna Jadrana, sama izložba prikazuje tek jedan mali dio makroflore i makrofaune koja se može naći u našem moru. Ograničenost izložbenog prostora te nemogućnost prikazivanja sitnih organizama na drugi način osim fotografijom, postavili su prve odrednice u tome što prikazati.
Izložba je koncipirana tako da se pojedine vrste biljaka i životinja pokažu sistematskim slijedom. Krenulo se od biljaka preko najjednostavnijih beskralješnjaka spužvi, virnjaka, žarnjaka, mekušaca, mnogočetinaša, rakova, malokolutićavaca, do plaštenjaka i kralješnjaka od kojih su prikazane samo ribe i gmazovi. U posljednjoj prostoriji prikazan je u obliku diorame dio morskog staništa u koji su smještene uglavnom veće životinje poput morskih pasa i želvi. Svi predmeti prikazani na izložbi dio su zbirke Prirodoslovnog odjela koja je sakupljana od samih početaka formiranja muzeja do danas.
Na izložbi se mogu vidjeti i dijelovi pozantog herbarija Domenika Pappafave koji potjeće iz prve polovice XIX. stoljeća, ljušturice mekušaca iz zbirki Grüll i Cvitanović, te ribe preparirane od strane obitelji Franković. Osim toga tu je izložen i dio materijala skupljenog i prepariranog u posljednjih nekoliko godina. Pri novijim skupljanjima materijala pazi se na ugroženost pojedinih vrsta u Jadranu, te se vrste koje su pod režimom zaštite ne skupljaju.