Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad Zadar je već platio šest milijuna eura kamata

06.12.2010. 23:00
Grad Zadar je već platio šest milijuna eura kamata


Da nije došlo do ovakvih općih finacijskih stresova u državi ali i vani, servisiranje naših obveza vjerojatno bi bilo drugačije. Međutim, morat ćemo to izvesti u ozračju proračuna koji je smanjen za 80 milijuna kuna, što je otprilike pola našeg duga – Grozdana Perić
Gradskim će vijećnicima sutra (srijeda) na kućne adrese prispjeti materijal s prijedlogom proračuna za 2011. Među materijalima bit će prijedlog za refinaciranje otplate glavnice Hypo banci za gradske obveznice koje su izdate za gradnju Dvorane Krešimira Ćosića i zatvorenog plivališta na Višnjiku. Prije objave natječaja, kaže gradska pročelnica za financije Grozdana Perić potrebno je ishoditi suglasnost za novo zaduženje na iznos od 140 milijuna kuna. Natječaj bi se raspisao početkom sljedeće godine, uglavnom ne prije nego se izglasuje proračun za 2011. Kao što je poznato, njegova projekcija bit će fiktivno uvećana za iznos duga, ali će realno biti na razini od oko 380 milijuna kuna. Spomenuti „višak” od 140 milijuna kuna bit će aktivan do rujna kad je rok za isplatu glavnice Hypo banci.
Kamata Hypo banci iznosila je tad 5,5 posto
Za izgradnju Višnjika, po sistemu ključ u ruke, Grad Zadar je sklopio ugovor s građevinskim tvrtkama Lavčević i Industrogradnja na iznos od oko 125 milijuna kuna. Cijena je narasla na ukupnih 240 milijuna kuna. U strukturi tog troška, kaže Grozdana Perić nije samo preprojektiranje famozne kupole iz čelične u betonsku, nego je dobar dio novca otišao na dovršetak pomoćnih dvorana i opremanje obaju sportskih objekata. No Gradu Zadru je u posljednji trenutak uskočila Vlada RH koja je odobrila 100 milijuna kuna pomoći za dovršetak dvorane zbog kvalifikacija za svjetsko rukometno prvenstvo. Vladine tranše realiziraju se od 2008. do 2016.
Na drugu stranu, od 2008. do sad, Grad Zadar je platio 6 milijuna eura samo na račun kamata na obveznice. Kamata na zaduženje Hypo banci iznosila je tad 5,5 posto. Kamata se plaćala u polugodišnjim ratama u iznosu 508.000 eura, a za otplatiti su još ostale dvije tranše, ukupno oko milijun eura.
Manje za komunalno održavanje i graditeljstvo
– Da nije došlo do ovakvih općih finacijskih stresova u državi ali i vani, servisiranje naših obveza vjerojatno bi bilo drugačije. Međutim, morat ćemo to izvesti u ozračju proračuna koji je smanjen za 80 milijuna kn što je otprilike pola našeg duga. Teško je u ovom trenutku govoriti o tome koliko će iznositi kamata na ovaj reprogram ili refinaciranje prispjelog duga po muncipalnim obveznicama, ali ću podsjetiti da tih 5,5 posto ni onda nije bila neka loša kamata. Danas se dnevno mijenjaju kamate, a banke imaju dobru akumulaciju, pa nam to daje nadu da refinanciranje neće biti toliki uteg, rekla je Grozdana Perić koja dodaje da osim Višnjika i prastarog duga zadarskog Vodovoda koji se odnosi na „ratno” izvorište Golubinka iz 1994., Grad Zadar nema kredita.
Takva, po Grozdani Perić povoljna finacijska slika Garda, trebala bi biti preduvjet za dobivanje povoljnijeg aražmana refinanciranja Višnjikovog duga. No prema izjavama gradonačelnik Zvonimira Vrančića, „stradat” će komunalno održavanje i graditeljstvo, čime će se na duže vrijeme značajno smanjiti obujam realizacije.
– Najprije bih podsjetio da ove godine gradski proračun iznosi 380 milijuna kuna. On nije manji, kako se to u medijima govorilo, za 80 milijuna kuna, nego je u odnosu na proračune iz prošlih godina, prije krize, manji za taj iznos. Otprilike, ako je do sad stavka za graditeljstvo iznosila približno 125 mil. kn, smanjit će se na 100 mil. kn. Komunalno održavanje smanjuje se s 60 na oko 50 mil kuna. To smanjenje utjecat će i na programe. No, mi smo u proračun za 2011. uvrstili infrastrukturu za Crvene Kuće, Kolektor viših zona s cestom od rotora Nikole Tesle i Benka Benkovića do Puta Bokanjca, Trg Petra Zoranića te dječje vrtiće na Bokanjcu i Višnjiku rekao nam je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić objašnjavajući da će biti potrebno dosta napora da se sve to realizira u sljedećoj godini.