Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

I najmlađi znaju da more je život

06.12.2010. 23:00
I najmlađi znaju da more je život


Na ovaj natječaj odazvala su se 24 vrtića iz spomenutih županija, a ovom prigodom proglašen i najbolji uradak, onaj Dječjeg vrtića “Bosiljak” iz Primoštena, kazala je direktorica udruge Argonauta Ivana Pribilović, dodajući da je ovaj skup samo dio aktivnosti vezanih uz godinu biološke raznolikosti


Biogradska tvrtka Ilirija d.d. u suradnji s udrugom Argonauta iz Murtera, pridružila se Ujedinjenim narodima u obilježavanju 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti.
Tim povodom u marini Kornati u Biogradu upriličen je zanimljiv edukativno informativni skup, radi razvijanja svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti našeg mora.
Ovogodišnji projekt odvija se pod nazivom “More je život”, a organizira se uz potporu programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, u okviru projekta COST, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstva turizma. Godina raznolikosti obilježena je nizom prigodnih događanja, a ovaj skup u marini Kornati započeo je izložbom dječjih radova.
Izloženi dječji radovi na temu mora i njegova očuvanja djela su polaznika dječjih vrtića s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije, a pristigla su na natječaj koji je za ovu priliku raspisala udruga Argonauta. – Na ovaj natječaj odazvala su se 24 vrtića iz spomenutih županija, a ovom prigodom proglašen i najbolji uradak, onaj Dječjeg vrtića ‘Bosiljak’ iz Primoštena, kazala je direktorica udruge Argonauta Ivana Pribilović, dodajući da je ovaj skup samo dio aktivnosti vezanih uz godinu biološke raznolikosti te između ostalog obuhvaća suradnju s nautičkim sektorom.
Tako su u deset marina spomenutog područja postavljeni stalci i plakati na četiri jezika s uputama o savjesnom ponašanju na moru, kao i publikacije o zaštićenim vrstama te niz drugih edukativnih materijala namijenjenih najmlađima, ali i odraslima.
I domaćin ovog događanja u Biogradu Ilirija d.d. prepoznala je važnost ovog projekta te se uključila u njega.
– Uključivanjem u ovaj projekt edukativnom brošurom ‘More je život’ upoznajemo nautičare s biološkim bogatstvom naše zemlje, ali ih ujedno i podsjećamo da svojim ponašanjem doprinesu očuvanju biološke raznolikosti podmorja i tako promiču svijest o važnosti očuvanja mora te njegova biljnog i životinjskog svijeta, kazala je predstavnica Ilirije Jasmina Kulaš.
– Kako su ovom prigodom posebni gosti bili mališani Dječjeg vrtića Biograd, upriličeno je i nekoliko prigodnih razgovora i edukativnih izlaganja namijenjenih njihovu uzrastu. Nakon toga mogli su pogledati i film “Priča o Leonardu”, koji govori o zaštiti morskih kornjača.
Program obilježavanja godine bioraznolikosti nastavljen je okruglim stolom za odrasle na kojem su sudjelovali predstavnici dječjih vrtića, marine Kornati, udruge Argonauta i UNDP-a na temu buduće zajedničke suradnje s ustanovama predškolskog odgoja u edukaciji djece o zaštićenim staništima i vrstama, kao i suradnje s nautičkim sektorom i uključivanjem većeg broja marina u info-edu kampanju o savjesnom ponašanju na moru.