Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Olakašati potencijalnim ulagačima u Sabunike

06.12.2010. 23:00
Olakašati potencijalnim ulagačima u Sabunike


Odlučili smo maksimalno ići na ruku ulagačima tako što ćemo ih prve godine osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade u iznosu od 75 posto, a druge godine 50 posto te treće 25 posto. Također, bit će oslobođeni plaćanja općinskog poreza na tvrtku prve godine u stopostotnom iznosu, a druge godine 50 posto, rekao je načelnik Surić


Privlački općinski vijećnici okupili su se na ovogodišnjoj pretposljednjoj sjednici. Po prihvaćanju dnevnog reda potekla je rasprava o poslovanju Općinskog Komunalnog poduzeća Artić d.o.o. u proteklih godinu dana, o čemu su očitovanje na prošloj sjednici zatražili vijećnici iz oporbenog HSP-a Ivica Mustać i Ivan Kršlović.
O Artiću
O financijskim učincima vijećnicima je govorio predsjednik Nadzornog odbora te ujedno općinski donačelnik Kažimir Kolanović. On je istaknuo da je društvo u protekloj godini poslovalo s ukupnim prihodima od 1.285.350 kuna od čega je za obavljene usluge inkasirano 1,2 milijuna. Što se tiče rashoda, oni su iznosili 1.328.413 kuna. Najviše 656.860 kuna otišlo je za zaposlene, 393.638 kuna za materijalne troškove i tako redom. Gubitak je iznosio 43.062 kuna. O ostalim potankostima vijećnicima je govorio direktor Artića Boris Glavan. Pojasnio je da se radi o općinskom poduzeću koje sve radi po propisima i zakonima te nalozima Općinske uprave. Što se pak tiče manjka, Glavan je konstatirao da je on rezultat isplaćenih lanjskih božićnica te održavanja stroja tzv. kombinirke i da u izvješću nema još prikazanog poslovanja u dvanaestom mjesecu koje je bilo posebno uspješno.
Vijećnik SDP-a Dalibor Glavan Mudre je tražio pojašnjenje zašto radove sanacije igrališta domaćeg Nogometnog kluba Sabunjar vrijedne 60.000 kuna nije obavio Artić, već privatna tvrtka koja nije iz Privlake, dok je Nevena Zorića (HSS) zanimalo je li postojala mogućnost da se izraženi manjak umanji kroz materijalne troškove ili plaće djelatnika.
 – Kad se obavljala sanacija igrališta, naše komunalno poduzeće bilo je angažirano oko priprema plaža, obale i drugoga za početak turističke sezone. To nam je bio prioritet. Jesu li se mogli smanjiti troškovi teško je to govoriti. Poduzeće sada posluje pozitivno, a to nam je ipak najbitnije, odgovorio je načelnik Ive Surić (HDZ). Vijećnici su na kraju s 8 glasova za i 2 protiv prihvatili izvješće, uz konstataciju da je proteklu godinu učinjeno puno na izgradnji infrastrukture u Privlaci upravo zahvaljujući vrijednim radnicima i direktoru Artića Borisu Glavanu.
U nastavku je uslijedila rasprava o stavljanju u funkciju gospodarske zone Sabunike veličine oko 4 hektara. Kako je rekao načelnik Ive Surić, izrađena je Studija opravdanosti ulaganja i ostali potrebni dokumenti.
– S obzirom na to da nam se svakodnevno javljaju potencijalni ulagači, dužnost nam je objaviti službeni poziv za ulaganje koji ćemo pored naših oglasnih tabli objaviti u svim većim hrvatskim medijima. Cilj nam je zaposliti što više naših radno sposobnih stanovnika. Odlučili smo maksimalno ići na ruku ulagačima tako što ćemo ih prve godine osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade u iznosu od 75 posto, a druge godine 50 posto te treće 25 posto. Također, bit će oslobođeni plaćanja općinskog poreza na tvrtku prve godine u stopostotnom iznosu, a druge godine 50 posto. Kako sada stvari stoje, zemljište ćemo davati u najam, a ne u prodaju, rekao je načelnik Surić.
Ivica Glavan Đobo (HSS) podržao je sve navedene radnje vezane za zone, ustvrdivši da će lako biti provesti sve mjere, ali da se najprije treba vidjeti koliko će se poslovnih ljudi odlučiti za ulaganje, dok se Boris Glavan zauzeo da Vijeće razmotri koje bi to djelatnosti u zoni išle na ruku Općini Privlaka. Vijećnici su jednoglasno prihvatili sve aktivnosti što ih Općinska uprava provodi glede ovog projekta.
Općinski prostorni plan
Na red je došlo izvješće i rasprava o radu općinskog načelnika i članova njegova stručnog tima u vremenu između dvije sjednice.
– U ovoj cijeloj priči najaktualniji je općinski prostorni plan, na kojem intenzivno i punom parom radimo, a koji je još na doradi u Županijskom zavodu za prostorno planiranju u Zadru. Među važnijim ciljevima s kojima se planeri sada bave jesu i smanjiti što je više moguće izradu UPU-a te skidanje zabrane gradnje i legalizacije objekata unutar 70 metara od mora. Nadalje ništa manje nije važno to kako i na koji način ucrtati prilazni put do svake parcele u čemu ćemo zaista morati dobiti pomoć većine naših mještana, istaknuo je načelnik dodajući što se tiče mjesnog porta da je još preostalo postavljanje javne rasvjete i ostalih elektrosadržaja u vrijednosti od pola milijuna kuna.
– Nadamo se financijskoj pomoći Ministarstva mora i razvitka. Ako nam izađu u susret kao što je to bio slučaj do sada, mi ćemo morati iz proračuna izdvojiti oko 150.000 kuna, a ako ne, onda je na nama da podmirimo sve, što neće biti baš lako. Kad je u pitanju UPU turističke zone Kuline, moram reći da su sve suglasnosti ishodovane, ali nam izrađivač plana još nije dostavio njegovu verziju, a vjerujem da će to biti do konca ovog mjeseca. Vezano uz izgradnje obilazne ceste D 306 prema otoku Viru, još nam nije poznat službeni stav i zahtjevi investitora Hrvatskih cesta glede zahtjeva trojice vlasnika zemljišta na trasi, zbog čega je na tom djelu stala izgradnja brze ceste i buduće naše obilaznice. Poduzeti su određeni radovi na terenu u vidu projekta izgradnje sustava prikupljanja i pročišćivanja otpadnih voda s područja općina Privlaka i Vrsi te grada Nina “Čisti Jadran” vrijednog 50 milijuna eura. Geodeti su na našem terenu. No pomaka još nema u smislu dogovora svih triju zainteresiranih strana. Vjerujemo da ćemo ipak na kraju na zadovoljstvo svih uspjeti osnovati jednu zajedničku komunalnu tvrtku na razini triju lokalnih samouprava, koje će gospodariti kanalizacijskim sustavom, zaključio je načelnik Surić.
Njegovo izvješće vijećnici su bez zadrške jednoglasno prihvatili, kao i odluku da se na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića “Sabunić” imenuje prof. Jasminka Barić.