Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Presuda Gotovini u proljeće

06.12.2010. 23:00
Presuda Gotovini u proljeće


Zahtijevajući potporu Vijeća sigurnosti za okončanje mandata, Robinson je ustvrdio da bi “u svijetu bez pravde moć diktirala pravo, a onda bi slabi bili prepušteni na milost jakima”


Predsjednik Haškoga suda Patrick Robinson ovaj put pred Vijećem sigurnosti UN-a nije spominjao kada će točno biti objavljena presuda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, osim što je napomenuo da će se to dogoditi sljedeće godine. Robinson je prije dva mjeseca pred Općom skupštinom UN-a najavio da će presuda protiv hrvatskih generala biti objavljena u prosincu, no taj je rok naknadno prolongiran za proljeće sljedeće godine.
Podnoseći Vijeću sigurnosti redovito izvješće o radu, Robinson je objavio da Haški sud ipak neće biti zatvoren krajem 2013. godine, nego će morati produljiti rad do kraja 2014. godine, a možda i nakon toga. Kako je objasnio u polugodišnjem izvještaju o radu suda, do toga će doći zbog neizbježnog kašnjenja na suđenju Radovanu Karadžiću, usprkos pokušajima da se suđenja dovrše u skladu s predviđenim rokovima.
Zahtijevajući potporu Vijeća sigurnosti za okončanje mandata, Robinson je ustvrdio da bi “u svijetu bez pravde moć diktirala pravo, a onda bi slabi bili prepušteni na milost jakima”. Protiv produljenja rada Haškog suda bio je jedino predstavnik Rusije, koji nikako nije mogao shvatiti zašto je Vojislav Šešelj na početak suđenja morao čekati šest godina, a za donošenje presude čak godinu dana, kada je u Nürnbergu i najokorjelijim nacističkim ratnim zločincima presuđeno za malo više od godinu dana.