Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Raštane pred drugoligaškom promocijom

06.12.2010. 23:00
Raštane pred drugoligaškom promocijom


Čini se da su stvoreni svi preduvjeti da Zadarska županija nakon više od jednog desetljeća dobije drugoligaša, ne računajući, dakako, sezone u kojima je Zadar igrao u Drugoj HNL
Raštane su sa 40 bodova uvjerljivo vodeća momčad lige. Najbliži pratitelj im je Neretvanac (31 bod). U najavi sezone u Raštanama nisu skrivali velike ambicije, no malo tko je mogao očekivati toliku dominaciju.
Mišo Čirjak, predsjednik kluba, jasno je rekao da njegovu momčad zanima “nešto više od lanjskog drugog mjesta”. Tako je i bilo i tek je remi u posljednjem jesenskom kolu kod kuće protiv Omiša malo prikočio Raštančane. Impozantni su i svi statistički podaci vezani za Raštane, momčad koja je protekle dvije sezone natjecanje završavala na drugom mjestu. Najprije iza Splita, a potom iza Dugopolja.
Raštane su danas popularni spoj mladosti i iskustva, a središnji igrač je kapetan Goran Burčul (33 godine). Velike zasluge za odličan rezultat idu i Leopoldu Burčulu, treneru, i njegovom pomoćniku Elvisu Katuši. Svoj dio posla odradila je i Uprava kluba, koja se osim s klupskim selekcijama bavi i poboljšanjem infrastrukture. Jer, kako je to Mišo Čirjak svojevremeno izjavio, izgrađeni objekti ostaju klubu, bez obzira na ovakav ili onakav rezultat. Tako su u Raštanima uspjeli dovesti u red svlačionice, natkrili su tribine, a trenutačno se gradi pomoćno igralište.
Čini se da su stvoreni svi preduvjeti da Zadarska županija nakon više od jednog desetljeća dobije drugoligaša, ne računajući, dakako, sezone u kojima je Zadar igrao u Drugoj HNL.
Primorac
Odličnu polusezonu imao je i Primorac. Momčad je to koju je protekle dvije sezone slagao vrijedni Armando Marenzi, trener koji prošle jeseni nije odolio pozivu iz Grčke. Upražnjeno mjesto kormilara biogradskog broda nakon Marenzija popunila su čak dvojica trenera. Riječ je o Marenzijevim pomoćnicima Damiru Knezu i Anti Crnjaku, dugogodišnjem kapetanu momčadi. Knez i Crnjak nastavili su tamo gdje je Marenzi stao i Primorac nakon 17 kola ima 29 bodova (osam pobjeda, pet neriješenih i četiri poraza) te se nalazi na četvrtom mjestu. Posebno uvjerljivi Biograđani su bili od 7. do 16. kola kada nisu izgubili nijednu utakmicu. Marko Anić, Batista Santos, Ante Šarlija, Danilo Paunović, Šime Marković, Luka Krnčević, Jerko Pretnjača, Filip Pezelj, neki su od igrača koji bi, uvjerenja smo, mogli igrati i u jačem ligaškom rangu. Da je u momčadi bio i Mate Tokić, koji je dosta dugo ozlijeđen, možda bi Primorac bio još i bolji. Momčad je u početku, posebno u prvih šest kola, imala dosta oscilacija, ni brzo se sve posložilo. Klub vodi predsjednik Darko Banić, a relacija igrači – Uprava djeluje jako dobro.
Velebit
Benkovčani su sjajno krenuli u sezonu, potom su malo pali, a epilog svega je sedmo mjesto na polusezoni. S 33 postignuta gola Velebit je druga najefikasnija momčad lige (Raštane 35), no dosta je lopti završilo i u benkovačkoj mreži (28). S 12 golova Leonardo Barnjak je najbolji strijelac lige. Proljeće Velebit očekuje s 25 bodova (osam pobjeda, jedan remi, sedam poraza). Kao veliki hendikep pokazali su se odlasci Marina Kutina i Ante Šarlije, veznih igrača, koji su prošlo ljeto napustili Velebit, a gotovo cijelu polusezonu nije igrao Dado Klapan, kapetan i najbolji strijelac. Zbog ozljede Marka Mihaljevića, prvog vratara, na gol je stao junior Leonardo Juko. Sve to odrazilo se i na konačan rezultat. Određenih poteškoća Velebit je imao s manjkom (kvalitetnijih) mlađih igrača, odnosno onih koji imaju do 21 godine, jer propisi nalažu da tri takva igrača moraju biti u svakoj momčadi tijekom svih 90 minuta. Ipak, Vlado Mandić, trener, dao je značajnu minutažu i mladim igračima. Tako su priliku za dokazivanje dobili Zvonimir Miletić, Josip Ivković, Anton Rašić…


Redoslijed


Raštane 40, Neretvanac 31, Omiš 30, Primorac (B) 29, Dinara, Zagora 26,  Velebit, Jadran KS, Jadran LP, Zmaj (B) 25, Gošk 23, Uskok, Hrvace 22, Primorac 1929 20, Konavljanin 19, Zmaj (M) 16, Neretva 15, Mladost 11




Momčadi


Raštane: Pavao Vugdalija, Stipe Mitrović, Šime Maruna, Miroslav Andačić, Luka i Marin Batur, Nikola Veršić, Antonio Tičak, Marin Kurtin, Roko Milov, Anđelo Srzentić, Goran Burčul, Ante Mitrović, Mate Jakelić, Mario Kruneš, Šime Čirjak, Frane Medun, Luka Brkić, Josip Čačić, Ante Mikulić, Luka Jovančević. Predsjednik: Mišo Čirjak. Trener: Leopold Burčul. Pomoćni trener: Elvis Katuša. Tajnik: Ive Serdarević.
Primorac: Tino Juričin, Krešimir Karačić, Jerko Prtenjača, Luka Krnčević, Elvis Hozić, Danilo Paunović, Alen Zoričić, Šime Marković, Marko Anić, Šime Pedisić, Ante Šarlija, Dominik Stojanov, Rafaelo Batista, Filip Pezelj, Marko Moravčić, Jurica Visković, Alen Šubić, Boris Pešić, Dino Kljaić, Ante Milat. Predsjednik: Darko Banić. Treneri: Damir Knez i Ante Crnjak. Tajnik: Zoran Matić.
Velebit: Marko Mihaljević, Leonardo Juko, Marin Dujmović, Nikola Žilić, Antonio Žilić, Marko Rogić, Lovre Benić, Ivan Bulat, Leonardo Barnjak, Romeo Čerina, Mile Klapan, Dado Klapan, Gojko Uskok, Josip Ivković, Zvinimir Miletić, Frane Dundov, Anton Rakić, Domagoj Katuša, Ivan Rakić, Stipe Šoša. Predsjednik: Branko Kutija. Trener: Vlado Mandić. Trener vratara: Radenko Šimunov. Tajnik: Frane Tokić.