Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stanko Zrilić: Ekoudruge su produžena ruka političkih interesa

06.12.2010. 23:00
Stanko Zrilić: Ekoudruge su produžena ruka političkih interesa


Je li dožupan Đani Bunja kao vođa županijskog izaslanstva koje je početkom godine posjetilo tvornicu Fassa u Italiji znao da će se u Kruševu proizvoditi cement, pitanje je koje su novinari postavili na kraju kolegija.
– U trenutku posjeta Italiji imao sam spoznaju da će tvrtka Brčić-Fassa kod Obrovca proizvoditi žbuku i vapno, odgovorio je dožupan Đani Bunja.
Također, dožupan Bunja objasnio je da ni on niti članovi izaslanstva Željko Šoša i Vladimir Kovačević nisu stručnjaci koji ulaze u tehnologiju rada, već da je na njima bilo da procijene ponašanje tvrtke prema okolišu s čime su bili i više nego zadovoljni.
U raspravu se uključio i župan Stipe Zrilić koji se ponovno pitao kako to da se nitko s primjedbama nije javljao dok je studija o utjecaju na okoliš bila na javnom uvidu.
– Nije mi namjera braniti projekt, niti biti protiv njega. Samo podsjećam na činjenice. Riječ je o području iz čije se neposredne blizine crpi pitka vode za Zadar te smo resornom ministarstvu poslali zaključke sa Skupštine i zatražili mišljenje ima li negativnih utjecaja na okoliš.
Nadovezao se i dožupan Stanko Zrilić.
– Odlučimo se konačno od čega će Hrvati živjeti. Hoćemo li biti sirotinja, najamni radnici, hoćemo li čistiti tuđe wc-ove ili ćemo svaku inicijativu i svaki razvojni projekt u startu zatući. Hrvatska ne može biti prostor gdje se diše samo čisti zrak. Zna se da su neke ekoudruge produžena ruka političkih interesa. Tko god se bavi politikom to zna. Ekoudruge se plaćaju kako bi rušile određene projekte. Dajmo budimo odgovorni prema ljudima koje predstavljamo jer naša djeca od nečeg moraju živjeti. Ne može se dići hajka na sve što je dobro, na sve što stvara novu vrijednost i novo zapošljavanje. Postat ćemo europska sirotinja, emotivno je poručio dožupan Zrilić.
Dožupan i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije Đani Bunja izvijestio je da je Stožer u zadnje vrijeme bio uključen u rješavanje dvije akcidentne situacije. Osim poznatijeg akcidenta na Zrmanji, Stožer je dobio informacije i onečišćenju plaže Saharun na Dugom otoku gdje su primijećene velike naplavine smeća. Riječ je kao i u slučaju Mljeta i Pelješca o sanitetskom otpadu iz Albanije.
– Čim to vremenske prilike dopuste, Stožer će se organizirati oko rješavanja tog problema, rekao je Đani Bunja.
Inače, plaža Saharun spada u zaštićene dijelove županije te je pod ingerencijom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije.