Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sustav odvodnje u još osam mjesnih odbora

06.12.2010. 23:00
Sustav odvodnje u još osam mjesnih odbora


Ovim kolektorom, koji je paralelan obzirom na obalnu crtu grada, sakupljaju se otpadne vode iz “visoke zone grada” i odvode gravitacijski direktno prema Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Centar. Trasa ovog kolektora je u potpunosti ukopana u trup postojećih i novih gradskih ulica, pojasnio je Grgo Peronja


Ovih je dana u Zagrebu potpisan ugovor o izgradnji pete, šeste i sedme faze glavnog kolektora visoke zone grada Zadra, a potpisivanju su nazočili Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda, Davor Jurjević, direktor Vodoinstalacije Zadar i Grgo Peronja, direktor Odvodnje Zadar. Vrijednost ugovora je 9.325.779,45 kn bez PDV-a, a početak radova se očekuje 10. siječnja iduće godine, dok je za studeni planiran rok za završetak izgradnje.
Kako je istakno Peronja, izgradnja, odnosno postupno kompletiranje kanalizacijskog sustava, nužan su preduvjet daljnjeg razvoja grada Zadra, a izgradnjom Glavnog gradskog kolektora visoke zone omogućuje se širenje sustava odvodnje u mjesnim odborima Bokanjac, Maslina, Belafuža, Skročini, Vidikovac, Špada, Stanovi, Smiljevac, što omogućuje daljnji razvoj u tim mjesnim odborima.
– Ovim kolektorom, koji je paralelan obzirom na obalnu crtu grada, sakupljaju se otpadne vode iz “visoke zone grada” i odvode gravitacijski direktno prema Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Centar. Trasa ovog kolektora je u potpunosti ukopana u trup postojećih i novih gradskih ulica i prolazi ulicama Put Bokanjca, Ivana Meštrovića, Obala kneza Trpimira, Benka Benkovića, Domovinskog rata, Stadionska, Petra Skoke, Marina Getaldića, te spoj na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Centar Zadar, pojasnio je Peronja, naglasivši kako je zbog kompleksnosti projekta, sama izgradnja kolektora predviđena kroz osam faza izgradnje.
Kako najavljuje Peronja radovi na petoj fazi predviđaju izgradnju crpne postaje Maslina na križanju ulica Benka Benkovića i Nikole Tesle, te tlačni cjevovod duž ulice Domovinskog rata uz spoj tlačnog cjevovoda na početno okno na križanju ulica Domovinskog rata i Edvina Androvića.
– Šesta faza obuhvaća kolektor za odvodnju fekalnih voda, koji započinje na križanju ulica Hrvatskog sabora i Put Bokanjca, te se proteže duž ulica Put Bokanjca i Benka Benkovića, gdje se spaja na postojeće okno gravitacijskog koektora u ulici Nikole Tesle, a u kasnijoj fazi na crpnu postaju Maslina, kazao je Peronja, najavivši i sedmu fazu projekta, koja će obuhvatiti koletor za odvodnju oborinskih voda, koji započnje na križanju ulica Hrvatskog sabora i Put Bokanjaca te se proteže ulicama Put Bokanjca, Ivana Meštrovića do križanja sa ulicom Franje Tuđmana sa spojem na postojeći kanal oborinske odvodnje.