Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zahtjev za Podgradinu predan Luki Bebiću

06.12.2010. 23:00
Zahtjev za Podgradinu predan Luki Bebiću


Zahtjev za hitnu proceduru predan je predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću koji će ga što žurnije staviti na dnevni red sjednice Hrvatskog sabora, kazala je Nevenka Marinović, članica Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru
Inicijativom četvero zadarskih saborskih zastupnika HDZ-a Nevenke Marinović, Ane Lovrin, Ive Grbića i Branka Kutije, selo Podgradina, drugo po veličini naselje u Općini Posedarje, nakon nekoliko prosvjednih skupova u posljednje dvije godine, napokon je ušlo u Hrvatski sabor. I to po hitnoj proceduri. Najvjerojatnije administrativnom pogreškom, Hrvatski sabor je Podgradinu još 1997. godine izbrisao iz popisa samostalnih naselja te je pripojio susjednom Islamu Latinskom.
– Izmjene i dopune Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj inicijativom četvero zadarskih zastupnika i potpisom još točno 29 zastupnika Hrvatskog sabora idu u hitnu proceduru. U nazočnosti posedarskog načelnika Ivice Juričevića zahtjev za hitnu proceduru je predan predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću koji će ga što žurnije staviti na dnevni red sjednice Hrvatskog sabora, kazala je Nevenka Marinović, članica Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.
– Izmjenama i dopunama Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj vratit će se status samostalnog naselja Podgradini u Općini Posedarje i samostalnog naselja Rupalj u Općini Poličnik, koji su nečijom greškom 1997. godine sasvim neopravdano postali zaselci Islama Latinskog, objašnjava Marinović.
Nepostojanje Podgradine u sustavu Središnjeg državnog ureda za upravu uočilo se kada je pošta počela stizati na adresu Islam Latinski, odnosno kada je prije dvije i pol godine u selu profunkcionirao novi mjesni odbor.
Iako je općinsko čelništvo Posedarja još u rujnu 2008. godine na adresu Središnjeg državnog ureda za upravu uputilo službeni zahtjev, sa svom potrebnom dokumentacijom, da se izmijeni i dopuni Zakon o područjima županija, gradova i općina u RH na način da se u sastav Općine Posedarje konačno i definitivno uvrsti “izgubljeno” selo Podgradina, to se do današnjeg dana nije dogodilo.
– Za nevraćanje statusa Podgradini isključivo je kriva spora državna administracija i troma državna birokracija. U dvije godine se to svakako trebalo riješiti, jer je dostavljena sva potrebna dokumentacija, zaključila je Nevenka Marinović.
Danas se nastavlja sjednica Hrvatskog sabora. Najkasnije do kraja ovogodišnjeg zasjedanja Podgradina bi usvajanjem izmjena i dopuna Zakona i službeno trebala vratiti status samostalnog naselja. Za vjerovati je da će Općina Posedarje idućih dana u svojim administrativnim granica napokon imati svih sedam naselja: Grgurice, Islam Latinski, Podgradinu, Posedarje, Slivnicu, Vinjerac i Ždrilo.