Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nema mjesta uz more koje nema crkvicu posvećenu Sv. Nikoli

06.12.2011. 23:00
Nema mjesta uz more koje nema crkvicu posvećenu Sv. Nikoli


Možemo s pravom reći da su Nikola i njegov kult obilježili svu našu jadransku obalu. Smatra se da nema mjesta i naše župe uz more, a i šire, koja nemaju crkvicu, sliku ili oltar, koji su posvećeni njemu u čast, istaknuo je don Dario


Don Dario Tičić, nadbiskupov tajnik predvodio je misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru na blagdan Sv. Nikole, biskupa, zaštitnika pomoraca, ribara i putnika. Svetoj misi su sudjelovali mornari i njihove obitelji, djelatnici Pomorske škole i drugih pomorskih ustanova.       
– Bog je velik po onima koji mu se otvaraju, Bog je djelotvoran po onima koji mu dopuste da može činiti velika djela po njima. Nikola je bio jedan od takvih, biskup iz 4. stoljeća koji je ljubio Boga i čovjeka. Zboga toga je postao zaljubljenik Božji i zaljubljenik u ljude. Na poseban način častimo ga zaštitnika pomoraca i svih onih koji žive od mora, jer je kao biskup Myre u 4. stoljeću u tom gradu svojom molitvom zaustavio glad i učinio da su brodovi sa žitom došli u luku. Na taj način spasio je svoj narod od smrti, spomenuo je don Dario jednu od činjenica iz života svetog Nikole.
Nadbiskupov tajnik je izdvojio važnost nade koja, dodaje, nije stanje rezignacije, nego struja koja čovjeku daje elana da može poći naprijed.
– Ono što nosimo u sebi postaje zapravo energija koja nam ne dopušta da klonemo, jer Bog je velik u onima koji mu se otvaraju. Bog čini čuda i danas u onima koji žele biti njegovi suradnici.
– Možemo s pravom reći da su Nikola i njegov kult obilježili svu našu jadransku obalu. Smatra se da nema mjesta i naše župe uz more, a i šire, koja nemaju crkvicu, sliku ili oltar, koji su posvećeni njemu u čast. Mi koji živimo pokraj mora, uz more i na moru znamo što to znači i možda nam je više nego ikada potrebna Božja pomoć po zagovoru svetog Nikole, kazao je predvoditelj euharistije govoreći zatim o težini života na moru koji je često puta ispunjen strahom. Don Dario je dodao da se kod pomoraca razvija altruizam, to jest osjećaj za druge, posebno kad se na moru dogode nesreće te je potrebno pomoći mornarima u nevolji.
– Zar na moru čovjek ne osjeća da mora pomoći drugome, jer je i sam potreban te pomoći? To izgrađuje naš kršćanski identitet i našu osobnost. Na taj način promišljamo i osmišljamo naše kršćansko življenje, navodi don Dario Tičić istaknuvši da biti kršćanin znači živjeti uz druge i za druge.
– Ne moramo činiti velike stvari, ali u onome što je svakodnevno trebamo biti vjerni kako bismo postali svjesni da nas Bog zove na suradnju, kao što je Bog pozvao Nikolu da kao biskup vodi svoju mjesnu Crkvu, a onda da svojom darežljivošću, svojim osjećajima i ljubavlju pomaže Bogu da se njegova ljubav širi među ljudima kako bi postali svjesni da je Bog onaj koji vodi čovjeka.
 Onda more koje život znači nije simbol zla i muke, premda se zna reći da je pomorski kruh sa sedam kora, mukotrpan. I jest tako, ali uz Božji blagoslov i Nikolinim zagovorom postaje znak našega života, zaključio je don Dario. Na kraju propovijedi zazvao je Božji zagovor i zagovor svetog Nikole na sve pomorce, na njihovo poslanje i djelovanje, na mlade koji će možda jednoga dana zauzeti odgovorne službe u pomorstvu. Potaknuo ih je na razvijanje svijesti da je Bog uz njih i da će ubuduće biti uz njih onoliko koliko mu dopuste. Propovjednik se spomenuo i svih onih koji su dali svoj život na moru.