Podzemna veza od Biograda do Svetog Petra 3,5 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Od Biograda do Sv. Petra postavlja se 15-ak kilometara kabela

Bura i njena posljedica posolica, uzročnici su najvećih šteta na nadzemnim visokonaponskim i niskonaponskim vodovima, a time i najvećeg broja zastoja u isporuci električne energije. HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., DP Elektra Zadar, na području Zadarske županije nastavlja višegodišnji projekt kabliranja elektroenergetske mreže na koje vremenske neprilike neće utjecati.

Tri nove podzemne kabelske veze

- U svrhu poboljšanja loše energetske situacije na mreži 10kV ali i zbog povećane potrošnje električne energije na području Sv. Filip i Jakova, Turnja, Sv. Petra u tijeku su radovi na polaganju tri nove podzemne kabelske 10(20)kV veze sa izravnim spojem u postojeću trafostanicu TS 11710(20)kV Biograd, govori Tomislav Dražić, direktor zadarske Elektre.

Izvode se radovi na polaganju 20kV kabela uz trasu Jadranske magistrale od Biograda na Moru u pravcu Zadra, od TS Biograd do TS Sv. Petar Istok, u dužini od 15-ak kilometara. Vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna bez PDV-a. Radove u cijelosti financira HEP.

- Dužina k20kV kabela od trafostanice TS Biograd do TS Turanj 4 i spoja na podmorski kabel za otok Pašman u Turnju iznosi 4.600 metara. Također u dužini 4.500 metara se postavlja podzemni kabel 20kV od TS Biograd do Sv. Filip i Jakova i Turnja, odnosno do TS Turanj 4. Istovremeno se postavlja i podzemni 20kV kabel od Biograda do trafostanice TS Sv. Petar Istok, dužine 5.800 metara, precizan je Dražić.

Usprkos općepoznatoj recesiji Hrvatska elektroprivreda nastavlja značajna višemilijunska ulaganja u elektroopskrbni sustav zadarske regije.

- Ti podaci ne govore samo o izuzetnoj sigurnosti u energetskom napajanju u Zadarskoj županiji na području Elektre Zadar već i o HEP-ovom ulaganju u zadarski elektroenergetski sustav, ističe Dražić naglasivši pritom i dodatnu sigurnost u opskrbi električnom energijom kabliranjem vodova i izgradnjom novih elektropostrojenja.

Energetska strategija

Područje distribucije Elektre Zadar obuhvaća Zadarsku županiju, koja po svom zemljopisnom položaju zauzima značajno mjesto u državi. DP Elektra Zadar vrši distribuciju električne energije s mreže višeg naponskog nivoa preko TS 110/10 (20) kW i TS 35/10 kW. Ukupno je u pogonu preko 2.000 kilometra vodova 10 kW, od čega oko 1.200 kilometara otpada na nadzemne vodove, 750 kilometara na kabelske vodove te 80-ak kilometra na podmorske kabele.

- Prije dvije godine Hrvatski sabor je donio iznimno važan strateški dokument 'Energetske strategije RH' kojim su pored ulaganja oko 15 milijardi eura u iduće 10-godišnje razdoblje anticipirani svi izazovi energetskog sektora kako bi Hrvatska mogla za deset godina i dalje biti zemlja koja će se moći slobodno gospodarski razvijati. Jedino tako je moguće ostvariti najvažnije ciljeve - smanjenje nezaposlenosti i porast standarda građana, zaključuje Tomislav Dražić, prvi čovjek zadarske Elektre, najavljujući pritom daljnja ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu na području distribucije Elektre Zadar, odnosno u Zadarskoj županiji.

Elektra skrbi o 117.000 mjernih mjesta
Organizacijska jedinica (distribucijsko područje) Elektra Zadar, bavi se distribucijom električne energije na priležnom području Zadarske županije, isključujući Grad Gračac i dio općine Stankovci. Sa 400-tinjak zaposlenika spadaju u šesto po veličini distribucijsko područje u Hrvatskoj. Na svom distributivnom području opskrbljuje električnom energijom kupce na približno 117.000 mjernih mjesta na različitim naponskim razinama i kategorijama potrošnje.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno