Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sanader izlazi na slobodu najkasnije u ponedjeljak

06.12.2011. 23:00
Sanader izlazi na slobodu najkasnije u ponedjeljak


Najpoznatiji hrvatski pritvorenik mogao bi biti pušten i ranije, ako mu istražni sudac uz jamčevinu odredi još neku blažu mjeru opreza, a najkasnije 12. prosinca u 7 sati


Bivši premijer Ivo Sanader do ponedjeljka će izaći iz istražnog zatvora u Remetincu. Naime, Ustavni sud jučer je uvažio žalbu njegovog braniteljskog tima i s ponedjeljkom 12. prosinca ukinuo rješenja Županijskog suda temeljem kojih je Sanader zatvoren. Do tog roka sudac istrage Krešimir Devčić može Sanaderu uz jamčevinu odrediti još neku blažu mjeru opreza. U protivnom, Sanader 12. prosinca u sedam sati ujutro izlazi iz istražnog zatvora.
Ovo je već druga ustavna tužba Sanaderovih odvjetnika protiv istražnog zatvora. Prethodnu tužbu Ustavni sud je također uvažio, ali nije Sanadera pustio da se brani sa slobode, već je naložio Županijskom sudu da ispita postoji li i dalje, dakle u trenutku donošenja rješenja o istražnom zatvoru, opasnost da bivši premijer bježi, te može li se njegova nazočnost osigurati nekom mjerom blažom od pritvora.
Vraćen predmet
Prema ocjeni Sanaderovih odvjetnika, koju je Ustavni sud prihvatio, ni sudac istrage Krešimir Devčić, niti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu nisu u dovoljnoj mjeri obrazložili zašto smatraju da je i dalje nužno da Sanader bude u Remetincu. Između ostalog, sudac Krešimir Devčić obrazložio je da i dalje postoji opasnost da bivši premijer pobjegne, jer u Švicarskoj ima brata, a kao političar u inozemstvu je stekao veliki broj kontakata.
Stoga su, s odgodom do 12. prosinca u 7 sati ujutro, ustavni suci ukinuli rješenje suca Devčića koji je 17. listopada produljio Sanaderu istražni zatvor, te rješenje izvanraspravnog vijeća koje je 25. listopada odbilo žalbu Sanaderovog odvjetničkog tima na Devčićevo rješenje. Pritom su sucu istrage vratili predmet na postupak odlučivanja o zamjeni istražnog zatvora “drugom odgovarajućom mjerom ili mjerama za osiguranje nazočnosti”.
Dakle, Sanader izlazi na slobodu najkasnije 12. prosinca u 7 sati ujutro. Ranije može izaći ako mu sudac Krešimir Devčić odredi mjere osiguranja nazočnosti poput oduzimanja putovnice i obvezu javljanja policiji. S obzirom da je rješenjem od 17. listopada odbijena i jamčevina od 12,4 milijuna kuna, ukidanjem tog rješenja materijalna garancija opet je na stolu. Sudac Devčić tako ima opciju da među mjere osiguranja uključi i dosad rekordnu jamčevinu za jednog okrivljenika u hrvatskom pravosuđu.
Uhićen u Salzburgu
Ivo Sanader uhićen je 10. prosinca prošle godine na naplatnim kućicama autoceste u blizini Salzburga. Dan prije uhićenja, Županijski sud u Zagrebu odredio mu je istražni zatvor na prijedlog USKOK-a i raspisao tjeralicu za njim. Sanaderova borba protiv izručenja Hrvatskoj potrajala je do lipnja 2011. godine, kad je pristao da austrijsko pravosuđe provede skraćeni postupak izručenja. Pristanak na izručenje kasnije je bio argument njegovih odvjetnika prilikom svakog pravnog lijeka protiv istražnog zatvora. Zbog toga su mogli tvrditi da nema opasnosti od bijega. Austrija je izručila Sanadera Hrvatskoj 18. srpnja ove godine pod jakom policijskom pratnjom.


Dva suđenja i dvije istrage




Bivšem premijeru Ivi Sanaderu već se sudi po dvije optužnice – u predmetima INA-MOL i Hypo. Sanader je i prvi građanin optužen za kaznena djela ratnog profiterstva, jer je u slučaju Hypo, kako tvrdi USKOK, uzeo proviziju za kredit koji je ta banka dala Hrvatskoj. U slučaju INA-MOL optužen je da je primio 10 milijuna eura mita, kako bi mađarskom MOL-u omogućio prevladavajući utjecaj u INA-i.
USKOK još provodi istrage protiv Sanadera u aferi Fimi-media, te zbog zlouporaba položaja predsjednika Vlade, kojima je omogućio DIOKI-ju Roberta Ježića da od HEP-a dobije pozajmicu i jeftiniju električnu energiju. Ježić je u tom predmetu osumnjičen zajedno sa Sanaderom, a u slučaju INA-MOL ključni je svjedok protiv njega, budući da je USKOK-u otkrio kako je za bivšeg premijera preuzeo pet milijuna eura od MOL-a.