Sveti Nikola pokazao zašto je najomiljeniji dječji svetac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Svetac je na Kalelargi bombonima razveselio mlade Zadrane

Sveti Nikola sa svojim pomoćnicima protutnjio je jučer kroz grad. U darivanju najmlađih, ali i nešto starijih, nisu ga spriječila niti kombi vozila po Kalelargi pa se tako do mališana, koji su ga očekivali u smjeru Foruma, omiljeni dječji svetac morao uputiti zaobilaznim putem.

- Donio sam djeci malo bombona, a puno veselja zaštite i dobrote, jer to je ono što im danas najviše treba, kazao je Sveti Nikola. Na upit jesu li djeca bila dobra odgovorio je:

Nikola i Krampus na Kalelargi

- Naravno! Nema šiba ove godine, djeci treba što manje represije poručio je novinarima. Mališane iz Dječjeg vrtića Žuto pače darivao je bombonima, a oni su mu se zauzvrat odužili pjesmom, pa su tako zapjevali i omiljenu pjesmu Svetog Nikole - Zvončiće. Široke ruke bio je i njegov pomoćnik Krampus, budući da je Svetog Nikolu baš jučer malo zaboljela "kičma", no ne bi on bio onaj pravi da nije posjet začinio na "svoj način".

- Sveti Nikola donosi novu vlast, Sveti Nikola donosi novu vlast! - šaptao je prolaznicima, sada koliko su mu povjerovali, to je već druga priča.

Darivalo se i u drugim dijelovima grada, počevši od zadarskih vrtića, trgovačkog centra Supernova, ali i pokoje srednje škole.

Naime, otkad postoji samostalna Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, a to je od 1. rujna 1992. godine, učenike te škole na blagdan Svetog Nikole dočekuju slatkiši.

I srednjoškolci vole darove

 - Tradicija je redovita i nismo je nikad preskočili. Ako smo slučajno preskočili Svetog Nikolu djeca su se odmah pitala "Nije valjda ravnatelj zaboravio?". No, nikad nismo zaboravili. Jer, tu je i Sveta Luca koja u Zadru čak i više nosi darove po tradiciji, negoli Sveti Nikola. Tako da nikad nismo preskočili darivanje. Zadnjih godina obično darujemo za Svetog Nikolu, a onaj tko nije u školi tada, dar će dobiti na dan Svete Luce. A ako ne dođe u školu ni na Svetu Lucu, a nije bio niti prije - onda nije niti zaslužio, kazuje ravnatelj Ivan Paštar, dodajući kako nema veze što su to već srednjoškolci, jer oni su raduju darovima kao mala djeca.

- Evo i jutros ispred škole su me već upitali: "Ravnatelju, Sveti Nikola je?". Pa sam im odgovorio: "Pa znate kriza je, europska, svjetska... Moramo štedjeti." Ali svejedno su oni to primili s rezervom, prepričava Paštar.

Tradicija darivanja za Svetog Nikolu u njegovoj školi započela je dok su još boravili u zgradi stare gimnazije u Parku Vladimira Nazora.

- Iako je bio rat, škola je bila na početku i nismo imali sredstava, nastojali smo barem čokoladu ili bombon ostaviti učenicima na njihovim mjestima prije početka nastave, pojašnjava.

Ove godine učenici su dobili "skromniju verziju" darivanja, bez uprizorenja Svetog Nikole i Krampusa, čega je isto znalo biti. Naime, jedne godine škola je unajmila glumca iz zadarskog kazališta koji je kao Sveti Nikola šibom dočekivao učenike na ulazu u školu i tjerao ih u razrede. Ove godine ulogu Svetog Nikole ipak preuzeo je njihov ravnatelj, a darivati mu je pomogla školska knjižničarka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno