Vijenac za stradale i umrle mornare

Slika korisnika admin
Autor: 
Adam VIDAS
Od predstavnika lokalnih vlasti polaganju vijenca nazočio dogradonačelnik Kasap

Pozdravima brodske sirene i trostrukim kruženjem broda Lučke kapetanije oko vijenca položenog na pučinu Zadarskog kanala počast svim stradalim i umrlim pomorcima jučer su dali zadarski dogradonačelnik Darko Kasap, voditelj zadarskog ureda Sindikata pomoraca Marko Miočić, povjerenik Sindikata pomoraca Hrvatske pri Tankerskoj plovidbi Ivica Jambrek i direktor kadrovske službe u Tankerskoj plovidbi Goran Milin.

Riječ je o simboličnoj gesti koja se u organizaciji zadarskog ureda Sindikata pomoraca i Lučke kapetanije upriličuje svake godine na blagdan Sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca i putnika.

- Ovo je dan kad se prisjećamo svih stradalih i umrlih pomoraca. Srećom, nakon tragedije 'Petra Zoranića', nije bilo velikih pomorskih nesreća u kojima su ginuli pomorci iz zadarskog kraja. No ovaj dan je dobra prigoda i da se malo govori o sadašnjem, nažalost, poprilično lošem položaju pomoraca. Naime, pomorci sve teže dolaze do posla. S jedne strane, zbog toga što se broj članova posade konstantno smanjuje - nekada je na jednom tankeru plovilo 25 do 30 članova posade, a danas ih je zbog uznapredovale tehnologije potrebno puno manje, između 15 i 20. No tu je i konkurencija iz istočnih zemalja, jeftina radna snaga kojoj mnogi brodari daju prednost pri zapošljavanju. Problem je i što malo brodara mladima pruža priliku za pripravnički staž, nabrojio je voditelj zadarskog ureda Sindikata pomoraca Marko Miočić neke od aktualnih problema mornarskog poziva.

No direktor kadrovske službe u Tankerskoj plovidbi Goran Milin naglasio je da ova tvrtka ne spada u one za koje se može reći da ne daju šansu mladim pomorcima.

- Godišnje kroz Tankersku prođe oko 70 pripravnika, a osim toga imamo i svoje stipendiste - studente pomorskih fakulteta kojima dajemo beskamatne kredite te kasnije i mogućnost zaposlenja, rekao je Milin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno