Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HDZ prijeti referendumom protiv zdravstvenog odgoja

Autor: Dražen Ciglenečki

06.12.2012. 23:00
HDZ prijeti referendumom protiv zdravstvenog odgoja

Foto: Zvonko KUCELIN



HDZ se jučer uključio u kampanju protiv jednog dijela zdravstvenog školskog odgoja, onog koji se odnosi na spolnu i rodnu orijentaciju. Na konferenciji za novinare najavili su čak mogućnost pokretanja inicijative za raspisivanje referenduma u slučaju da u tom segmentu ne bude nikakvih promjena.
– Nametanje djeci jednog vrijednosnog sustava predstavlja svojevrsno ideološko nasilje, upozorio je Ivan Čelić, član povjerenstva zagrebačkog HDZ-a. On je prigovorio ministru Željku Jovanoviću da je “program zdravstvenog programa uveo navrat-nanos”, pa nema niti adekvatnih udžbenika i priručnika.
Potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić, poznat po tvrdnji da je Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji predstavlja zločin ravan Jasenovcu i Bleiburgu, predložio je da se postojeći model zadrži, a da se pored njega u školama ponudi i alternativni.
– Temelj odgoja je obitelj, a mišljenje roditelja se zaobišlo. To nije dobar put, došlo je do svjetonazorskog mimoilaženja i ovaj program ne odražava mišljenje čitave javnosti. Neka ipak ostane, ali se trebaju ponuditi i druga rješenja, što je dosad u ovom tvrdom sustavu izostalo, rekao je Jelić. Poentirao je HDZ-ov saborski zastupnik Ante Babić ocjenjujući da je ministar Jovanović narušio Ustav prema kojem “roditelji mogu slobodno odgajati svoju djecu”.
– Ako ministar nastavi inzistirati na provođenju modula 4, HDZ je za pokretanje inicijative za referendum, poručio je Babić.
Ovo je drugi put u pola godine da HDZ prijeti referendumom. U lipnju je glavna oporbena stranka zajedno s biskupima i nekim katoličkim udrugama optimistički najavila da će najesen prikupiti potpise potrebne za raspisivanje referenduma protiv Zakona o MPO. Međutim, od toga se po svemu sudeći u međuvremenu odustalo.