Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Mirogoju će se pokloniti pred Tuđmanovim grobom

Autor: Velimir Brkić

06.12.2012. 23:00
Na Mirogoju će se pokloniti pred Tuđmanovim grobom

Foto: FAH



Ne smijemo živjeti u prošlosti niti nam ona smije biti uteg za budućnost, ali je isto tako ne smijemo ni zaboravljati, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost ponavlja svoje tragedije. Nemamo tako ni pravo na zaborav predsjednika Franje Tuđmana na čiji smo lik i djelo svi mi izuzetno ponosni, istaknuo je Josip Marušić, načelnik Zemunika


U ponedjeljak se navršava 13 godina od smrti prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana. U povodu obilježavanja godišnjice, ovog vikenda stotine žitelja Zadra i Zadarske županije, organizirano ili ne, već tradicionalno će se uputiti na zagrebačko groblje Mirogoj te će zajedno s građanima Hrvatske, BiH i iseljeništva na istočnoj strani crkve Krista Kralja odati počast i pokloniti se na Tuđmanovom grobu.
Prvi predsjednik, utemeljitelj suverene, samostalne i neovisne hrvatske države Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju, umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu s nepunih 78 godina.
– Autobusi iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice prema Zagrebu kreću u subotu ujutro u sedam sati. Prijave su u tijeku. Zasad su u planu četiri autobusa, govori sukošanski načelnik Ante Martinac, ističući pritom kako je protekle godine u Zagrebu bilo čak pet sukošanskih autobusa.
Nakon što odaju dužnu počast dr. Tuđmanu i drugim hrvatskim velikanima na mirogojskom groblju, kako je već uobičajeno, Sukošanci će se u zagrebačkoj katedrali u tišini pomoliti pred grobom blaženog Alojzija Stepinca te se potom nekoliko sati zadržati u samom središtu glavnog grada.
– Tuđman je postao simbolom hrvatskog uskrsnuća nakon dugih stoljeća življenja Hrvata u raznim drugim asocijacijama. Vratio je ponos njezinim građanima, u teškim vremenima stvorio iz pepela hrvatsku državu. Nikada nećemo zaboraviti lik i djelo našeg Tuđmana, tvrdi Martinac.
Zemuničani će već tradicionalno u Zagreb krenuti s autobusom i putničkim kombijem. Put autobusima za nedjelju već su najavili Biograđani i Benkovčani. Odlazak u Zagreb pripremaju Zadrani, Ninjani, Starigrađani, Škabrnjani, Polačani, Poličanci, Posedarci, Filipjanci, otočani i drugi.
– Ne smijemo živjeti u prošlosti niti nam ona smije biti uteg za budućnost, ali je isto tako ne smijemo ni zaboravljati, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost ponavlja svoje tragedije. Nemamo tako ni pravo na zaborav predsjednika Franje Tuđmana na čiji smo lik i djelo svi mi izuzetno ponosni, istaknuo je Josip Marušić, načelnik Zemunika.
Već tradicionalno među najbrojnijim štovateljima lika i djela dr. Tuđmana su Bibinjci, a u subotu u Zagreb iz Bibinja kreće četiri autobusa. Tamo ih očekuje bogat program.
– Po dolasku u Zagreb na Gornjem gradu u crkvi sv. Marka u 11.45 sati nazočit ćemo na svetoj misi koju organizira Družbe Braća hrvatskoga zmaja iz Zadra. Nakon mise i obilaska središta grada u 15.30 sati na grobu predsjednika Tuđmana župnik don Emil Bilaver održat će večernju s bibinjskim crkvenim pjevačima, najavljuje načelnik Nino Šimunić, istaknuvši pritom kako u Bibinjama srce za Hrvatsku uvijek jače kuca.
– Zajedno s nama na Mirogoju će biti i obitelji Franje Tuđmana i Gojka Šuška, obznanio je Šimunić.