Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Sedam uzoraka, dvije zlatne i četiri srebrne medalje

Autor: Maja Marinović

06.12.2012. 23:00
Sedam uzoraka, dvije zlatne i četiri srebrne medalje

Foto: A. SITNICA



Nadam se da će ovaj projekt u budućnosti otvoriti 30-ak novih radnih mjesta, valorizirati autohtone sorte našeg kraja, u prvom redu maraštine, zatim da ću sa svojom obitelji moći živjeti od uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, a u konačnici da će projekt donijeti i korist lokalnoj zajednici, kaže Duško Jokić
Na nedavno održanoj Sabatini najbolje bijelo otvoreno vino proglašen je Chardonnay barrique 2011., Vinarije Jokić d.o.o. iz Lišana Tinjskih. To je bio lijepi povod da posjetimo vinara i vinogradara Duška Jokića na njegovom obiteljskom imanju.
Na dobrom putu
– Sabatina je naše prvo natjecanje i vrlo smo pozitivno iznenađeni rezultatom. Na natjecanje smo poslali sedam uzoraka otvorenih vina i za svih sedam smo dobili nagrade, najbolje bijelo otvoreno vino, dvije zlatne i četiri srebrne diplome, odtkriva Jokić i ističe: – Ovo je lijepi pokazatelj, kada se kvalitetno i ispravno radi da ima uspjeha i u svakom slučaju ovo je dokaz da smo na dobrom putu u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, govori Jokić. Pohvalio je organizatore Sabatine “za odličnu manifestaciju i lijepo druženje”. Također, čestitao je kolegama vinogradarima i vinarima iz Zadarske županije na osvojenim nagradama i poželio bi da iduću godinu osvojimo još više nagrada i to pogotovo u kategoriji buteljiranih vina. Jokić naglašava i dobru suradnju s pročelnicima Ivici Katiću i Danijelu Segariću.
 – Na stručnim savjetima zahvaljujem i dipl. ing. agr. Zvonimiru Vlatkoviću iz PSS Zadarske županije, dodao je Duško Jokić.
Muškat na djedovini
Duško Jokić je za osobne potrebe na djedovini 2009. godine posadio hektar sorte muškat, tada nije imao namjeru da se profesionalno bavi vinogradarstvom. Spontano je krenuo sa sadnjom sorata chardonnay, maraština i pošip. Tada je donio odluku da se počne profesionalno baviti vinogradarstvom jer je u tome vidio novi glavni izvor prihoda uz zadovoljstvo boravka u rodnom kraju.
 Podrum i za seoski turizam
– 2010. godine posadili smo tri hektara sorti chardonnay i maraštine, zatim smo 2011. posadili 4 hektara pošipa i chardonnaya, i 2012. smo posadili oko dva hektara maraštine. Trenutno ukupno imamo 10 hektara na kojem je posađeno 40.000 vinove loze, i planiramo još sadnju bijelih sorata, posebno maraštine. U navedeni veliki poduhvat uložio sam osobna sredstva, uz subvenciju grada Zadra i Zadarske županije. Nadamo se da će ovaj projekt u budućnosti otvoriti 30-ak novih radnih mjesta, valorizirati autohtone sorte našeg kraja, u prvom redu maraštine, zatim da ću sa svojom obitelji moći živjeti od uzgoja vinove loze i proizvodnje vina a u konačnici da će projekt donijeti i korist lokalnoj zajednici, kazao nam je Duško Jokić.
Vinogradar i vinar Jokić sada je u realizaciji podizanja suvremenog objekta odnosno vinarije sa nadom da će iduća berba biti u novom pogonu.
– Za ovogodišnju berbu smo morali iskoristiti pomoćne podrumske prostorije koje se nalaze na lokaciji gdje stanujem. Potrudili smo se da uz tehničko tehnološka dostignuća poboljšamo uvjete našeg sadašnjeg podruma, koja će se, nadam se nastaviti i u novom podrumu. Koncept budućeg podruma je da ima uz proizvodni dio i kušaonicu, tj uvjete za seoski turizam, kao i prostor za arhivu odnosno odležavanje vina, naveo je Duško Jokić.
– Agrotehničke i ampelotehničke mjere obavljene su prema fenofazama rasta i razvoja vinove loze. Unatoč teškoj klimatološkoj godini izvukla se odlična sirovina koja je iskazala svoj maksimalni potencijal u doradi i preradi, istaknuo je agronom Zvonimir Vlatković.
Enolozi u akciji
U vinariji Jokić zaposleni su enolog Dragana Šulentić i podrumar Arsen Kresović, koji imaju stručnu pomoć od konzultanta Miodraga Hruškara iz Zagreba. Zadatak enologa je da iz sirovine izvuče maksimum što može jedino da postigne uz stručnu znanje kao i uz suvremenu opremu.
– Teško je istaknuti bilo koju fazu kao najvažniju, jer je svaka faza podjednako važna za krajnju kvalitetu proizvoda. Postoji izreka da je od lošeg grožđa nemoguće napraviti dobro vino, ali od dobrog grožđa može se napraviti loše vino, ukoliko se ne poštuje tehnologija. Od opreme u našoj vinariji imamo horizontalnu pneumatsku presu bez koje je nezamislivo proizvesti kvalitetno vino kao i sistem za hlađenje u cilju kontrole temperature fermentacije. Kontrola temperature fermentacije je važna radi očuvanja aromatskog kompleksa vina i formiranja budućeg karaktera vina, što je jedan od osnovnih čimbenika u kvaliteti bijelih vina.
 Poznato je da je kisik neprijatelj broj jedan kod čuvanja vina stoga smo se osigurali argonom. Sklop suvremene tehnologije upotpunili smo prisustvom hrastovih vinifikatora i barrique bačava, gdje sazrijeva crveno vino, naglasila je enologinja Dragana Šulentić.


 VLATKOVIĆ: POŠTOVANE SVE AGROTEHNIČKE MJERE


– Iznad Lišana Tinjskih i Nadinskih vinograda nalazi se pet parcela vinograda koje se protežu na duboko plodnim tlima koji su u pripremi terena dobro odrađeni, gdje su poštovane sve agrotehničke mjere u podizanju vinograda. 65 % zauzimaju autohtone sorte, maraština i pošip, koji su već u prvoj godini pokazali svoj puni potencijal.
Zahvaljujući duboko dreniranim i plodnim tlima, izboru ekološke proizvodnje koja je trenutno u prijelaznom periodu, okrupnjenim površinama, blagim i nagnutim pozicijama, uz rad i zalaganje vinogradara i vinara Jokića, kao i potpore struke, ova proizvodnja u cijelosti ima svoj smisao, rekao nam je dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, poljoprivredni savjetnik u PSS podružnica Zadarske županije.