PICULA U ZADRU: Mislio sam da ćemo nakon rata živjeti u socijalno osjetljivijoj zemlji

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

U Zadru je jučer održana 10. Izvještajno-tematska konvencija Županijske organizacije SDP-a na temu "Socijaldemokracija u današnjem društvu". Gosti konvencije bili su SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula i predsjednik zagrebačkog SDP-a, Davor Bernardić.

Čelnica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, pozdravila je  brojne goste konvencije: Tomislava Zrinskog, koordinatora IX. izborne jedinice, Josipa Vlahovića u ime DSU-a, Nikolu Šuška, predstavnika županijske Udruge antifašista, te saborsku zastupnicu Ingrid Antičević Marinović i predsjednicu zadarskog ogranka Sabinu Glasovac.

Skupu se obratio i Davor Bernardić naglasivši kako mu je zadovoljstvo biti u Zadru i prenijeti poruke zagrebačkih SDP-ovaca.

Glavni tematičar konvencije Tonino Picula iznio je niz zanimljivih podataka uspoređujući socijaldemokraciju u Hrvatskoj i onu Europe, osobito nakon svog mandata u EU parlamentu gdje je imao niz kontakata s kolegama iz srodnih stranaka. Upozorio je na to da mnogi danas socijaldemokraciju uzimaju zdravo za gotovo, ne propitujući se što zapravo ona znači i što društvu donosi kada se primjene njene osnovne komponente:

- Nije mi lako izgovoriti ove riječi jer cijeli sam život osjećao poriv prema lijevom, ali mislio sam da ćemo nakon proglašenja samostalne države živjeti u zemlji koja je socijalno osjetljivija. Imamo jednog vrlo ozbiljnog neprijatelja, a to je osjećaj političke nemoći i političke frustracije  da se ništa ne može napraviti preko stranke. Taj osjećaj signalizira da je politika u vrlo teškoj krizi. Puno je pitanja i o pravu glasa, čemu ono služi i što se tim pravom glasa danas može napraviti. Građani imaju pravo glasa, ali da li ga koriste, jer sve manje ljudi se odlučuje svojim glasom potvrditi nekog pojedinca - kaže Picula.

Podsjetio je i kako Hrvatska ove godine obilježava čak 120 godina socijaldemokracije, a njemu je osobno jako žao što se ta obljetnica nije obilježila na većoj razini.

više u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno