Na proračun Galovca od 1,5 mil. kn, sjela blokada od milijun kuna

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Mladi načelnik Marin Gulan teško će pronaći rješenje problema svoje općine

Priča o ukidanju županija koju predlaže nezavisna platforma  MOST ili općina koje se ne mogu same financirati, a kojoj su sklone brojne druge političke opcije, aktualizirala se ovih dana i na primjeru Općine  Galovac.

 Ovoj maloj općini Zadarske županije s godišnjim proračunom od 1,5  milijun kuna prijeti potpuni krah. Razlog tome, međutim, nisu loše poslovanje niti nedostatna sredstva u proračunu, već "stari grijesi". FINA je  račun Općine prošli mjesec blokirala s iznosom od milijun kuna, a veći  dio tog iznosa odnosi se na kamate nastale zbog dugotrajnosti sudskih  postupaka koje je u konačnici Općina Galovac izgubila.

Tako je u 2015. godini naplatu iznosa od 255 tisuća kuna temeljem  pravomoćne sudske presude za tucanik isporučen u 2004. godini pokrenula tvrtka Heres d.o.o. Vir, ali i tvrtka "Libertas" U.G.M. iz Opatije za izvođenje radova bušenja zdenca za navodnjavanje i pitku vodu za potrebe Športsko-nogometnog kluba Galovac 2005. godine u iznosu većem  od pola milijuna kuna. Obje presude odnose se na razdoblje kada je  načelnik Galovca bio Slavko Šare, a sudovi koji su odlučivali u ovim postupcima nisu uvažili žalbe koje je podnio njegov slijednik Marin Gulan  navodeći da za ova potraživanja u Općini Galovac nije zatekao pravovaljani ugovor ili bilo kakav trag koji bi ukazivao da su radovi uopće izvedeni.

S obzirom da godišnji iznos proračuna jedva pokriva takozvani  hladni pogon Općine, izgledi za opstanak nakon podmirenja iznosa dugova za ovu su općinu gotovo nepostojeći.

opširnije u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno