Najbolja maraština Vinarije Jokić, a plavina Milana Odžakovića

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Svi pobjednici 7. nadinske degustacije vina i ulja

Imati najbolje vino i to od domaćih autohtonih sorti san je svakog dobrog vinara.

- Upornima to i uspije, kaže Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin, koja je i ove godine uspješno organizirala i privela kraju već tradicionalnu, sedmu po redu Degustaciju mladih vina i maslinovih ulja. Na toj manifestaciji poseban značaj daju autohtonim sortama maraštini i plavini, koje se ocjenjuju posebno, izvan konkurencije ostalih vina.

A prema ocjeni stručnog Ocjenjivačkog suda najbolje mlado vino od plavine ima Milan Odžaković iz Nadina. U konkurenciji šest natjecatelja njegova plavina dobila je 81,6 bodova, najviše od svih.

Titula najboljeg vina od maraštine pripala je Vinariji Jokić, vlasnika Duška Jokića iz Lišana Tinjskih. U konkurenciji 13 uzoraka, koliko ih je pristiglo na ocjenjivanje, Jokićeva maraština osvojila je najviše - 83,6 bodova.

Maraština i plavina imaju puno veći potencijal od dosad iskazanog, smatra prof. dr. Edi Maletić koji je u sklopu znanstveno-stručnog skupa na Degustaciji u Nadinu održao zapaženo predavanje o enološkom potencijalu tih dviju sorti, koje najbolje uspijevaju na vinogorjima Zadarske županije. Najotpornije su i na bolesti, ali su sve donedavno bile neopravdano zapostavljene. Zahvajujući i ovakvim manifestacijama, rekao je prof. Maletić, maraština i plavina opet pomalo osvajaju vinograde. Sve više mladih vinogradara preferira autohtone sorte od kojih je moguće proizvesti ne samo pobjednička vina, kao što je to ove godine pošlo za rukom Vinariji Jokić i Milanu Odžakoviću, već i vrhunske prošeke, koje traži tržište.

Podsjetimo još da je na Degustaciji u Nadinu u konkurenciji crnih vina šampion Merlot-Syrah vinara i benkovačkog gradonačelnika Branka Kutije. Šampion bijelih vina je Muškat žuti i Muškat Otonel vinara Branka Kežmana iz Ludbrega, a šampion maslinovih ulja je dr. Ivica Vlatković koji je za svoje višesortno ulje osvojio 95 od mogućih 100 bodova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno