Stotine stanovnika Zadarske županije na Tuđmanovom grobu

Slika korisnika admin
Zemuničani su na Mirogoj došli prvi dok je bila gusta magla

U četvrtak se navršava šesnaest godina od smrti prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Kako je to radni dan već ovog vikenda stotine žitelja Zadra i Zadarske županije, organizirano ili ne, tradicionalno je bilo na zagrebačkom Mirogoju gdje su na istočnoj strani crkve Krista Kralja odali počast i poklonili se na Tuđmanovom grobu.

Najbrojnijji su bili žitelji Bibinja i Zemunika koji su u Zagreb doputovali s čak šest autobusa, četiri iz Bibinja i dva iz Zemunika. Ima više najava za još odlaska u Zagreb. Iz Biograda u četvrtak odlaze dva autobusa, dok će u subotu iz Sukošana već tradicionalno krenuti najmanje četiri autobusa.

Štovatelji Tuđmanovog lika i djela na Mirogoj su stigli u različitim vremenskim razmacima te su se pokraj Tuđmanovog posljednjeg počivališta nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća održale dvije molitve odrješenja i ispjevale dvije pjesme "Bože čuvaj Hrvatsku".

- Bibinjci su odali dostojanstvenu počast prvom predsjedniku dr. Tuđmanu, položili vijence i cvijeće, pomolili se i zapjevali pokraj groba. Svetu misu zadužnicu u mirogojskoj crkvi Krista Kralja predvodio je župnik don Zdenko Milić održavši nadahnutu propovijed, kazao je županijski pročelnik Ivan Šimunić iz Bibinja.

- Stigli smo iz ponosnog Zemunika kako bismo se još jednom čvrsto primili za ruke i rekli da ćemo znati živjeti onu Tuđmanovu da Hrvatsku ne damo nizašto, rekao je zemunički načelnik Ivica Šarić istaknuvši kako je Tuđman bio i ostao u hrvatskom narodu primjer domoljublja koji treba slijediti.

Usprkos raznim političkim kontroverzama, nerijetkim sukobima sa zapadnim diplomatima, ali i domaćim političkim neistomišljenicima, neuspjeloj privatizaciji i "tajkunizaciji" Hrvatske Franjo Tuđman ostat će upamćen kao državnik koji je najzaslužniji za hrvatsku neovisnost i slobodu.

- U četvrtak ujutro s biogradskog Autobusnog kolodvora u Zagreb odlaze dva autobusa. Prošlo je 16 godina od smrti čovjeka bez kojeg, danas to možemo držati posve sigurnom činjenicom, nikad ne bi bilo hrvatske države, kaže Eddie Stamičar, predsjednik Udruge Nada.

U Općini Sukošan štovatelji dr. Tuđmana po prijavama su već napunili četiri autobusa.

- Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman najveći je hrvatski državnik u teškoj povijesti hrvatskog naroda. Vratio je ponos, u teškim vremenima stvorio iz pepela hrvatsku državu. Nikada nećemo zaboraviti lik i djelo našeg Tuđmana, poručio je Ante Martinac, načelnik Sukošana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno