Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neki su dali i 44 litre krvi

06.12.2016. 23:00
Neki su dali i 44 litre krvi


Treća, posljednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju provodi Aktiv DDK Bibinje u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar i Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar, bila je po mnogočemu jedinstvena. Kako je atrij Osnovne škole Stjepan Radić bio zauzet, zahvaljujući susretljivosti župnika Zdenka Milića akcija se prvi put provela u župnoj kući u Staron selu.
Kako je prostor prizemlja župne kuće na Obali don Marka Sikirića znatno skučeniji od prostranog školskog atrija, umjesto osam bile su postavljene tek četiri ležaljke za potrebe darivanja krvi.
Nisu svi došli na red
– Sve to je dovelo do toga da u dva sata trajanja akcije čak 15 članova, nažalost, nije bilo u mogućnosti pristupiti darivanju krvi iako su strpljivo čekali u župnom dvorištu na svoj red, požalio se Branko Vuica, predsjednik Aktiva DDK.
Na akciji je tako sudjelovalo 49 članova Aktiva DDK koja su prikupili 43 doze krvi. Zajedno s osam doza koje su Bibinjci ovih dana darovali izravno na Odjelu za transfuziju, ovaj je aktiv prikupio točno 50 doza krvi.
Za 50 davanja zahvalnice i priznanja od zadarskog župana Stipe Zrilića su dobili Tome Frleta, Mladen Lisica Čoko, Ante Šimunić Šimin, Tomislav Lisica pok. Ivana i Jure Šimunić. Dobrovoljni darivatelj s najviše darovanih doza krvi bio je Gordan Sikirić, koji je do sada je krv dao čak 98 puta, što su u Aktivu odmah preračunali i dobili brojku od nevjerojatne 44,1 litara krvi.
Darivat će dok god bude smio
– Ja sam sretan i krv ću darivati sve dok liječnici ne kažu da ne smijem. Volio bih da sam dao krv i 150, a ne 98 puta, poručio je Gordan Šimunić.
Proteklih godina članovi Aktiva bili su na izletima u Vukovaru, Đakovu, Stubičkim Toplicama, Mariji Bistrici i u Zagrebu a ovogodišnja destinacija je Opatija.
– Zahvalio bih svima koji su dali krv, kao i svim onima koji su se odazvali, a nisu bili u mogućnosti dati krv, kazao je Vuica prigodom tradicionalnog domjenka zahvale.