U županiji gotovo da nema osobe koja nije čula za Davora i Jagodu Matak, vlasnike OPG Matak iz Krneze. Matakovi na površini od 6,5 do 10 hektara u Ražanačkom polju bave se prozivodnjom i preradom voća i povrća.
U obiteljski posao osim supružnika Jagode i Davora uključeni su i njegovi roditelji Dragan i Gordana. Međutim, poljoprivredom se Matakovi bave od davnih dana, Davorovi djed i baka su još 1958., u prošlom stoljeću, krenuli s poljoprivrednim uzgojem, a obiteljska tradicija i posao održali su se do današnjih dana. I srećom da je tako. Jer proizvodi OPG Matak jako su traženi, a oni zadovoljni jer mogu na tržište plasirati domaći, kvalitetan proizvod i k tome još učiniti kupce zadovoljnijim.
Dika od plastenika
Svoju proizvodnju Matakovi šire, unaprjeđuju pa su tako kroz poticaje za poljoprivrednike putem Mjere 6.1 dobili sredstva za izgradnju i opremanje plastenika kako uzgoj povrća ne bi ovisio o klimatskim (ne)prilikama.
– Podnijeli smo zahtjev 23. prosinca 2014. za Mjeru 6.1, poticaji za mlade poljoprivrednike, do 40 godina. Cijela Mjera išla je za izgradnju dva plastenika, ukupne površine 2.400 kvadrata. Mjeru smo zatvorili 23. 11. ove godine. Za plastenike smo dobili sredstva u protuvrijednosti 50 tisuća eura bespovratnih sredstava, no uz to smo dodatno uložili 40 tisuća kuna vlastitih sredstava, priča Jagoda Matak.
U plastenicima su posađeni jednogodišnji nasadi, sezonsko voće i povrće, a prvi preasad krastavaca, rajčice i paprike bio je u ožujku. Sada je posijana blitva, salata, špinat.
– Osim plasteničke imamo i vanjsku proizvodnju. Uz sezonsko voće i povrće imamo i maslinik i vinovu lozu, dodaje Jagoda te nastavlja kako su im ova sredstva s kojima su napravili plastenik puno pomogla za daljnji razvoj posla i plasmana proizvoda.
– Mijenjaju se uvjeti na tržištu. Vanjska proizvodnja ovisi o dobrom danu, vremenskim prilikama, padalinama. Zbog toga smo išli na plasteničku proizvodnju kako bi sebi mogli planirati, kad ćemo saditi, kad usjev dolazi na rod… U plasteničkoj proizvodnji ništa se ne razlikuje od one vanjske. Sadimo na zemlji koja se oplemeni stajskim gnojem, sadi se na folije i navodnjava se izvorskom vodom, kap na kap i orošava se. Jednako se navodnjava i uzgoj vani. U proizvodnji ne koristimo herbicide, pesticide, već nastojimo upotrebljavati sve što se koristi u ekološkoj proizvodnji, iako nemamo certifikat eko proizvođača, pojašnjava Jagoda.
Matakovi svoje proizvode uspješno plasiraju svake subote na Seljačkoj tržnici, njihov štand jedan je od najposjećenijih što je samo garancija za kvalitetu proizvoda i raznih prerađevina, poput zimnice, ajvara, cikle, paprike, pinđura, grah salate, paprike. Uz to, višak proizvoda prodaju otkupnim centrima, a snabdijevaju i restorane s domaćim voćem i povrćem.
No, sa svojim poslom ne namjeravaju tu stati. U planu im je širenje posla na agroturizam.
U planu kušaonica na imanju
– Pripremamo se za natječaj za Mjeru 6.2. Riječ je o razvoju ruralnog turizma jer nam je u planu na našem imanju izgraditi kušaonicu, malu preradu s trgovinom i smještaj gostiju koji bi posjećivali OPG. Tako bi zaokružili priču, a sve pod motom "Uvijek svježe voće i povrće na vašim stolovima". A to je upravo i poanta cijele priče, da friško ubrani proizvod dođe do kupca, objašnjava Jagoda.
Posjetitelji bi tako imali priliku upoznati iz prve ruke cijeli proces proizvodnje, od sadnje do berbe, spremanje tradicionalnih jela.
Ruralni turizam uzima maha stoga su ovakve ponude sve traženije na našem tržištu. A budući da su se Matakovi kroz niz godina dokazali kao vrijedni poljoprivrednici koji znaju svoj posao vjerujemo kako će uspješno zaokružiti i ovu priču, iako još nije poznato kada će se ova mjera raspisati.
Dokumentacija je već pripremljena, iako su neki uvjeti postroženi, ali i te zadovojavaju, a Jagoda napominje kako je prikupljanje dokumentacije za javljanje na natječaj zahtjevno. Tako su se za Mjeru 6.1 pripremali oko dvije i pol godine.
No, uz domaće poljoprivredne proizvode, Matakovi mogu ponuditi i domaće meso, imaju koke nesilice i više od 200 pilića, 30-ak ovaca, svoje svinje. A Davorova majka Gordana zimi peče i vlastiti kruh od pšenice koju nose mljeti u Liku. Sve domaće od polja do stola!
– Mi znamo da jedemo zdravu, domaću hranu. Ono što mi konzumiramo nudimo našim kupcima, istaknula je Jagoda.
A na pitanje kako se djevojka iz grada snašla na selu i u poljoprivredi, Jagoda spremno odgovara – super!
I u pravu je. Ranije je, dodaje, radila posao koji je iziskivao da dugo vremena boravi izvan kuće, društveni i obiteljski život bili su u drugom planu, a došavši u Krnezu pogledi na život i ciljeve su se promijenili.
Tko hoće raditi, ima posla
– Brzo sam ušla u posao. A kako dolazim iz branše marketinga i nekretnina svjesna sam kako proizvod treba dobro plasirati. Primjerice, na Seljačkoj tržnici mi svoje proizvode nudimo po povoljnim cijenama i odmah dobijemo novac za njih, a kada ih plasiramo u trgovačke centre i otkupne stanice čekamo dugo na isplatu. Također, putem društvenih mreža komuniciramo s našim mušterijama i već ih imamo dosta stalnih, priča Jagoda.
Svega ovog međutim ne bi bilo da iza uspješnog posla ne stoji još složnija i uspješnija obitelj.
– Tko hoće raditi, posla ima, dodaje Dragan, Davorov otac.
A na pitanje što sve uzgajaju, teško je dobiti odgvoor, jer nema što ne uzgajaju.
– Mrkva, peršin, krumpir, batat, salata, blitva, špinat, karfiol, brokula, kelj, kapula, češnjak, bob, biži, fažol, hokaido tikve, butternut tikve, tikvice, ciklu, rajčice, pomidore, krastavce, poriluk, kukuruz. Od voća tu su trešnje, dinje, lubenice, šljive, smokve. Od šljiva i smokava pravimo marmelade, nabrojila je Jagoda.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
KK Zadar
ABA liga, doigravanje
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar