Novih 10,2 milijuna kuna za obnovu škola u Zadru i u Pagu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Zadarska županija potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava
Energetska obnova zgrade je došla u pravi trenutak, jer se na školi nisu radile nikakve rekonstrukcije osim obnova vanjske fasade stradale u Domovinskom ratu. Zamjenom krovišta i zamjenom dotrajalih prozora zaustavit će se prokišnjavanja u zgradi i smanjiti potrošnja energenata barem za jednu trećinu, kaže Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora
Zvonko KUCELIN
Obnovit će se i zgrada četiriju srednjih škola u Perivoju Vladimira Nazora

Zadarska županija nastavlja uspješan niz provođenja projekata vezanih uz korištenje europskog novca, a ovaj put riječ je o energetskoj obnovi školskih zgrada.

Na poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014-2020., županija je prijavila dva projekta energetske obnove školskih zgrada, te su joj za oba projekta odobrena bespovratna sredstva.

Novac stigao iz EU fonda

Krajem studenoga potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu školskih zgrada i to za projekt „Energetska obnova školske zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag“ i za projekt „Energetska obnova školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora Zadar“ koju koriste četiri srednje škole – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafička škola.

- Energetska obnova zgrade je došla u pravi trenutak, jer se na školi nisu radile nikakve rekonstrukcije osim obnova vanjske fasade stradale u Domovinskom ratu. Zamjenom krovišta i zamjenom dotrajalih prozora zaustavit će se prokišnjavanja u zgradi i smanjiti potrošnja energenata barem za jednu trećinu. Nadam se kako će obnova teći planiranom dinamikom i kako će nova školska godina 2018./2019. početi sa završenim projektom na radost svih učenika i zaposlenika, kaže Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.

Zadovoljstvo ne skriva ni ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag Željka Zubović.

Škola ima i velik estetski značaj

- Zgrada u kojoj je smještena naša osnovna škola, ali i Srednja škola Bartula Kašića, sagrađena je 1966. godine i od tada gotovo da nije obnavljana. Obnova zgrade škole u Pagu ima i velik estetski značaj, budući da se nalazi na turistički atraktivnoj lokaciji između dva hotela i u blizini jedne od gradskih plaža, govori ravnateljica.

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 10.241.673,85 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 3.529.851,57 kuna, a iznos od 6.711.822,28 kuna osigurala je Zadarska županija u svom proračunu. U cilju racionalnog trošenja vlastitih proračunskih sredstava Županija će za svoj udio sufinanciranja podnijeti zahtjev na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu.

- Svjesni smo činjenice da je energetska obnova školskih zgrada izuzetno važna, jer će omogućiti podizanje razine kvalitete boravka djece i mladih, ali ćemo pritom ostvariti i značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti. Učenici moraju raditi u maksimalno kvalitetnim uvjetima i na tome ćemo nastaviti raditi u narednom razdoblju. Moram pohvaliti naš Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport na vrlo kvalitetno odrađenoj pripremi projekta, istaknuo je župan Božidar Longin. (ZL)

Sanacija fasade, zamjena vanjske stolarije...

Energetska obnova školske zgrade OŠ Jurja Dalmatinca Pag je projekt kojim će se postići energetska ušteda u zgradi u kojoj su smještene dvije škole i to: OŠ Jurja Dalmatinca Pag i Srednja škola Bartula Kašića Pag. Predmetna zgrada je građena kroz duže vremensko razdoblje, te završena 1966. godine. Trenutačno energetsko stanje zgrade nije povoljno, o čemu svjedoči i sadašnji energetski razred građevine koji je D. Energetska obnova zgrade uključuje sanaciju fasade, zamjenu vanjske stolarije te strojarske termotehničke radove. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.728.078,69 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 893.265,62 kuna.

Zgrada izgrađena još 1815. godine

Energetska obnova školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora je projekt kojim će se postići energetska ušteda u zgradi u kojoj su smještene četiri srednje škole i to: Prirodoslovno-grafička škola, Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Predmetna zgrada sagrađena je 1815. godine, a trenutačno energetsko stanje zgrade nije povoljno, o čemu svjedoči i sadašnji energetski razred građevine koji je D. Projektom su predviđene slijedeće mjere energetske učinkovitosti: ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova, ugradnja toplinske izolacije ravnog krova, zamjena drvenog krovišta, zamjena vanjske stolarije, te modernizacija rasvjete. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.513.595,16 kuna od čega bespovratna sredstva iznose 2.636.585,95 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)