Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grad Nin započeo s otkupom Punte

07.12.2018. 14:19
Grad Nin  započeo s  otkupom  Punte


Grad Nin je od tvrtke u stečaju Slavonija Našice otkupio gotovo  12.000 kvadrata na Punti – jednom od najljepših mjesta u Ninu, kako  kaže gradonačelnik Emil Ćurko, a koja već godinama propada uz tri napuštena ruševna odmarališta.


Kontaktiranje suvlasnika
– To je mjesto bolna točka svih Ninjanina, uopće zašto je to u ono  vrijeme dodijeljeno drugim vlasnicima, a pogotovo što sad već godinama propada, ruševine stoje, ružne su i opasne po okolinu. Nama je cilj  otkupiti i preostale vlasničke udjele kako bi buduće generacije imale  priliku oplemeniti tu prekrasnu lokaciju. Ovaj dio od tvrtke Slavonija  Našice je Grad platio 1,6 milijuna kuna, a kontaktirali smo i ostale suvlasnike. Od tvrtke Eko Međimurje dobili smo očitovanje za dostavu otkupne ponude, Agrokor se očitovao kako će u ožujku ili travnju imati  konačan popis nekretnina pa će onda vidjeti što će s dijelom nekretnine u njihovom vlasništvu, a čekamo još očitovanje od zadnjeg suvlasnika – tvrtke Radnik Križevci, kazao je Ćurko koji je o ovoj kupnji izvijestio vijećnike prošli tjedan na 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Nina.
Kako kaže Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu i djelatnica za  informiranje, na Vijeću je sudjelovalo 13 vijećnika, predsjedavao je  Marko Burela, predsjednik Gradskog vijeća.
Između ostalog, raspravljalo se o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade kako bi se prilagodilo novom Zakonu o komunalnom  gospodarstvu, a da ne bude preveliko povećanje naknade za fizičke i  pravne osobe. Nakon opsežne rasprave predložena je vrijednosti boda  od 0,25 kune za izračun komunalne naknade što je Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo.


Instalirali program "Gradsko oko"
Vezano za Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području  Grada Nina, pročelnik za komunalne poslove Grada Nina, Jozo Mustać,  istaknuo je da se otpad, unatoč donesenim mjerama, odlaže posvuda.
– Sve aktivnosti su prebačene na komunalno redarstvo. Instalirali  smo program 'Gradsko oko' putem čije će se aplikacije moći porukom  dojavljivati što se događa na terenu. Hrvatske šume su nadležne za  čišćenje na svom području, kazao je Mustać.
Nakon duže rasprave oko sudskog spora Grada Nina protiv Ivana  Dučića za raskid ugovora o kupnji stana, rasprava o toj točki je odgođena za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.
Jednoglasno su donesene odluke o pristupanju izrade II. izmjena i  dopuna UPU Materize, izmjenama i dopunama UPU Spile-Bori, odluka o usvajanju UPU Rasti Zaton te odluka o izmjenama i dopunama  UPU Rupe.




Odluka o podjeli sredstava za  elementarnu nepogodu
– U proračunu imamo stavku za isplatu štete za elementarnu nepogodu s predviđenim iznosom od 300 tisuća kuna, a nismo donijeli odluku o raspodjeli tih sredstava. Ukupan iznos prijavljenih šteta na građevinskim objektima fizičkih osoba iznosi 106.026 kuna od kojeg iznosa je država isplatila 20 posto. Predlažem da se  oštećenima isplati razlika između iznosa koji je isplatila država do iznosa prijavljene  štete, kazao je gradonačelnik što je Vijeće prihvatilo s 11 glasova za, jednim protiv i  jednim suzdržanim.