Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MEDNI DORUČAK Za kilogram meda pčele obiđu između 9 i 17 milijuna cvjetova

07.12.2018. 14:31
MEDNI DORUČAK Za kilogram  meda  pčele  obiđu  između 9 i  17 milijuna  cvjetova


Na 3. Danima meda i pčelarskih proizvoda Zadarske županije, koji su jučer otvoreni u prostoru City Gallerije, predstavlja se desetak  proizvođača meda i ostalih medarskih proizvoda s OPG-ova s područja  Zadarske županije, a na jučerašnjoj svečanosti otvorenja za sve je posjetitelje, a posebno za školarce pripremljen i bogati medni doručak. Ova  treća po redu manifestacija, koja se odvija pod pokroviteljstvom Zadarske županije, odnosno njezinog Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, provodi se s ciljem podrške pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i opsega proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište, kao i  osvješćivanja građana o potrebi i koristi konzumacije meda i medarskih  proizvoda.


Edukacija o visokoj nutritivnoj vrijednosti meda
Također, kako je istaknuo pročelnik navedenoga županijskog Upravnog odjela Danijel Segarić, povodom jučerašnjega Školskog dana meda,  na blagdan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, prvašići svih osnovnih škola u cijeloj zemlji dobili su staklenku domaćeg meda kako bi se  djecu educiralo o zdravoj prehrani u kojoj med zauzima važno mjesto,  ali i osvijestilo građane o kvaliteti domaćeg meda. Upravo kako bi se  zaštitio dalmatinski med, Zadarska županija s još tri dalmatinske županije – Šibensko-kninskom, Splitsko-dalmatinskom i Dubrovačko-neretvanskom provodi četverogodišnji projekt, koji je dogodine pri kraju.
– Cilj ovog projekta je zaštita izvornosti dalmatinskog meda odnosno  dobivanje oznake izvornosti za sedam vrsta dalmatinskog meda, istaknuo je Segarić.
Med s područja Dalmacije, kako navodi i dugogodišnji zadarski pčelar  i predsjednik Udruge pčelara Dalmatina Zlatko Elveđi, zastupljen je s velikim brojem biljaka, i ima svoje specifičnosti u odnosu na med iz drugih  dijelova Hrvatske, te je vrlo visoke kvalitete zbog čega je važno da sedam  vrsta meda s područja Dalmacije dobiju oznaku izvornosti. Navedeni  projekt ove četiri županije tijekom četiri godine sufinanciraju s ukupno  600 tisuća kuna.
Samo za kilogram meda potrebno je da pčele obiđu između 9 i 17 milijuna cvjetova, iznosi većini nepoznati podatak Zlatko Elveđi i dodaje  kako je ova manifestacija usmjerena posebno na najmlađe da ih se educira o visokoj nutritivnoj vrijednosti meda.


Dvije zadarske škole
I u ovogodišnje Dane meda i pčelarskih proizvoda Zadarske županije  uključile su se dvije zadarske srednje škole, pa su tako učenici zadarske  Poljoprivredne škole Stanka Ožanića na jednom od štandova izložili svoje medne proizvode koji su se prodavali po simboličnim cijenama. Prikupljena sredstva utrošit će se za potrebe učeničke zadruge Poljoprivredne škole Stanka Ožanića „Vridne ruke".
– Učenici su uz pomoć profesora pripremili razne proizvode kojima je  temeljni sastojak med. Tako imamo musli s jogurtom, kekse od meda u  obliku božićnih simbola, liker od meda, kuglice od smokava i druge  zdrave medarske namirnice, kažu Mirjam Matković i Julija Dešpoja,  učenice iz 3.b Poljoprivredne škole Stanka Ožanića, smjer nutricionsti.  Uz nutricioniste, u pripremanju mednih slastica sudjelovali su još i  učenici iz smjera prehrambenih tehničara i pekara svih razreda ove strukovne škole.
S ciljem prezentacije zdrave prehrane spravljene od meda, i učenici  zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole pripremili su slastan  medni doručak koji se besplatno dijelio posjetiteljima sajma.
– Bogati medni doručak sadrži najraznovrsnije medne obroke poput  cimet rola, jogurta s medom i muslima, zobene kaše s medom, zapečene  kruške s orasima i medom, francuski tost na mednom umaku i dr.  Bezbrojni su načini iskorištavanja meda u slastičarstvu, ističe Kristina  Lončar, profesorica slastičarka, pod čijim su stručnim vodstvom, uz profesoricu posluživanja Katarinu Čučić, učenici 3.d pripremili medni doručak koji se brzo razdijelio. Navedimo još kako će se Dani meda nastaviti i danas, te kako je za danas u Gradskoj knjižnici Zadar, s početkom u  9 sati, predviđeno stručno-edukacijsko predavanje koje će održati doc.  dr. sc. Janja Filipi.